UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейський супутник незабаром впаде на Землю: чи є небезпека для людей

Очікується, що він згорить у атмосфері.

Супутник Salsa згорить в атмосфері Землі

Супутник Salsa згорить в атмосфері Землі

Незабаром, 8 вересня цього року, супутник під назвою Salsa увійде в атмосферу Землі. Очікується, що більшість його фрагментів згорить в атмосфері. Відмінною рисою сходження цього апарату з орбіти є те, що оператори ретельно спрямовували його вниз із висоти 130 тисяч кілометрів над Землею. Тому він безпечно згорить над незаселеними ділянками Тихого океану, повідомляє Space.com.

Salsa стане вже другим супутником, який закінчить своє життя в результаті запланованого та маневреного «керованого повернення». Минулого року аналогічним чином з орбіти було зведено метеорологічний супутник Європейського космічного агентства (ESA) Aeolus. Такі повернення можуть допомогти операторам супутників уникнути накопичення космічного сміття на орбіті або їхнього падіння на Землю в житлових районах.

Читайте також: Китай кидає виклик Starlink: перші інтернет-супутники вже в космосі

Salsa є частиною групи із чотирьох апаратів під назвою Cluster. Три компаньйони супутника також названі на честь танців: румба, танго та самба. З 2000 року чотири однакові супутники відстежують магнітне поле Землі.

Коли Cluster запускали, очікувалося, що його місія триватиме лише два роки. Але супутники досі цілі й продовжують виконувати свої функції, хоча з моменту запуску минуло майже 25 років.

Якби ESA вивело Cluster через два роки, як і планувалося, апарати могли б залишитися дрейфувати на орбіті. Але загроза накопичення космічного сміття призвела до того, що агентство почало обережніше ставитися до своїх старих космічних апаратів.

Aeolus був першим випробуванням нового методу контрольованого повернення ESA. Протягом кількох тижнів оператори Aeolus обережно маневрували супутником, зводячи його зі старої орбіти на висоті 320 кілометрів до 120 кілометрів. Це досить низько, щоб тяжіння Землі направило його вниз. При цьому вчені ретельно розрахували дії і Aeolus згорів над Атлантикою.

Відмінність Salsa від Aeolus в тому, що у Salsa набагато ексцентричніша орбіта, яка коливається від 100 кілометрів до 130 тисяч кілометрів. У січні Salsa провела маневр, який перемістить її точку максимального зближення із Землею на висоту 80 кілометрів. В результаті супутник згорить над Тихим океаном.

Salsa стане лише першим супутником із четвірки, який згорить в атмосфері. Rumba здійснить повторний вхід в атмосферу у 2025 році, а потім Tango та Samba у 2026 році.

Нагадаємо, NASA почало розслідування після того, як гігантський шматок металу, який, ймовірно, є фрагментом сміття з Міжнародної космічної станції, впав на будинок жителя Флориди. Фрагмент вагою близько кілограма пробив дах будинку 8 березня.