UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейська ракета здійнялася у небо - українці бачили її проліт

Незвичне явище у небі бачили українці в різних регіонах.

© Artemonskiy, geolocation.ws
© Соцмережі

Європейська ракета-носій Ariane 6 офіційно стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані, пише Euronews.

Ввечері 9 липня українці мали можливість  спостерігати незвичайне світло. Як пояснили у проєкті  Alpha Centauri, це був проліт другого ступеню ракети.

Європейське космічне агентство опублікувало на X відео запуску.

Успішний запуск Ariane 6 після чотирьох років затримки нарешті запропонує Європі можливість відправити свої супутники в космос замість платити конкурентам, зокрема SpaceX Ілона Маска.

Безекіпажна ракета завдовжки 56 метрів залишила стартовий майданчик у Французькій Гвіані близько 16:00 за місцевим часом (19:00 GMT) із затримкою на годину через "незначну" і усунену вранці проблему. 

Для першого польоту, який має тривати 2 години, 51 хвилину та 40 секунд, Ariane 6 взяла на борт 18 супутників, у тому числі вісім супутників CubeSat. Запуск Ariane 6 кілька років відкладався  через низку проблем, включаючи пандемію Covid-19 і вторгнення Росії в Україну.

Ракета є дешевшою,  ніж її попередниця Ariane 5, і є повністю європейським витвором — розробленим тринадцятьма європейськими країнами на чолі з Францією. Серед учасників проекту – Паризька вища школа електроніки.

«Ariane 6 приведе Європу в космос. Ariane 6 увійде в історію», — заявив перед запуском Йозеф Ашбахер, генеральний директор Європейського космічного агентства.

Ракета побудована французькою компанією ArianeGroup і експлуатується дочірньою компанією Arianespace від імені Європейського космічного агентства.

Якщо цей запуск буде успішним, у грудні ракета візьме участь у першій комерційній місії з французьким супутником-розвідником.