UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як стародавні єгиптяни збудували першу піраміду: запропоновано нову теорію

Вчені вважають, що було задіяно гідравлічний ліфт.

Вчені розповіли, як стародавні єгиптяни збудували піраміду Джосера

Вчені розповіли, як стародавні єгиптяни збудували піраміду Джосера

Вчені запропонували нову спірну теорію, яка пояснює те, як стародавні єгиптяни могли побудувати першу піраміду. На думку дослідників, вони задіяли складну гідравлічну систему, повідомляє Live Science.

У центрі дослідження вчених знаходиться піраміда Джосера – шестиярусна, чотиристороння ступінчаста піраміда, – яка була побудована приблизно 4700 років тому. Варто зазначити, що вона ще не пройшла рецензування.

Читайте також: Широта Піраміди Хеопса дорівнює швидкості світла: випадково чи ні

Вчені вже давно задавалися питанням про те, як древні єгиптяни змогли здійснити цей архітектурний подвиг: споруда містить 330 400 кубічних метрів каменю та глини, але збудували її задовго до появи важкої будівельної техніки.

Піраміда знаходиться неподалік висохлого рукава річки Ніл, тому вчені припускають, що жителі Стародавнього Єгипту використовували джерело води для будівництва піраміди заввишки 62 метри. На думку дослідників, вони спроектували «гідравлічну систему», що складається з греблі, водоочисної станції та гідравлічного вантажного ліфта. І її компоненти функціонували за допомогою річки.

Вчені вважають, що таємнича огорожа Гіср-ель-Мудір біля піраміди була конструкцією, яка захоплювала осад і воду.

«Це переломне відкриття. Наше дослідження може повністю змінити статус-кво [того, як було побудовано піраміду]. До цього дослідження не було реального консенсусу щодо того, для чого використовувалися ці споруди, і одним із можливих пояснень було те, що вони використовувалися в поховальних цілях. Ми знаємо, що це тепер предмет суперечок», - заявив провідний автор дослідження Ксав'є Ландро, генеральний директор Paleotechnic.

Для роботи цієї системи вода повинна була надходити з Нілу на греблю, довжина якої мала становити два кілометри, а ширина – 15 метрів. Розташовувалася вона між двома долинами на захід від піраміди. Гребля відфільтровувала будь-які відкладення, а потім вода прямувала вниз за течією в очисну споруду, відому як «Глибока траншея». Її довжина становила 400 метрів, а глибина – 27, вона було вирубана у існуючій скелі. На думку вчених, ця споруда складалася з кількох басейнів, на дні яких осідали відкладення.

Звідти низка підземних каналів направляла воду на глибину 28 метрів під пірамідою, до гідравлічного ліфта. Сила води, що збирається в центральній криниці, могла використовуватися для «плавання» каміння вгору і вниз шахтою, доставляючи важкі будівельні матеріали робітникам, поки вони будували піраміду у формі «вулкана».

На думку Ландро, ліфт відігравав вирішальну роль, дозволяючи воді заповнювати головну шахту.

«Це справді гігантська споруда, і вона показує, що вода була паливом, яке використовувалося для будівництва піраміди. Ліфт мав цикли наповнення та спорожнення, які дозволяли каменям підніматися на рівень будівництва подібно до вулкана», - додав він.

Разом з тим, не всі вчені погоджуються з цією теорією.

«Мої найбільші сумніви щодо дослідження полягають у тому, що жоден єгиптолог чи археолог не був безпосередньо залучений до нього, і що автори фактично ставлять під сумнів використання піраміди Джосера як місця поховання. З наукової точки зору їхня гіпотеза взагалі не доведена, і вони самі наголошують наприкінці статті, що необхідно провести геологічні дослідження та аналізи зразків як усередині, так і за межами територій, щоб отримати більш точне уявлення про запропоновану гідравлічну систему — не тільки про час її роботи, але й загалом», - заявила археолог із Мюнхенського університету Людвіга-Максіміліана Юлія Будка.

Раніше в мережі почала поширюватись нова теорія змови, пов'язана з єгипетськими пірамідами. Її автори стверджують, що ці споруди пережили великий потоп. Вчені розповіли, чи це правда.