UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інженери навчили роботів "відчувати" форму об'єктів

Розробка одержує уявлення про форму об'єкта за допомогою трьох пневматичних пальців.

Інженери з Університету Каліфорнії розробили роботизовану руку, яка здатна отримувати уявлення про форму об'єкта, просто торкаючись, але не "бачачи" його.

Пристрій може створювати 3D-моделі об'єктів, просто доторкаючись до них, і потім відповідним чином маніпулювати з ними. Розробка одержує подання про форму об'єкта за допомогою трьох пневматичних пальців, кожен з яких покритий чутливою шкірою, яка зроблена з еластичного силікону з вбудованими вуглецевими нанотрубками.

Коли один з пальців контактує з твердою поверхнею об'єкта, тиск повітря всередині пальця підвищується. Збільшення тиску викликає зміна електропровідності нанотрубок у даній точці. Коли рука "оглядає", зачіпає об'єкт з різних сторін, електричні сигнали передаються від пальців до контрольної панелі, де і створюється 3D-модель об'єкта.

Після того, як рука "дізнається" форму об'єкта, вона може маніпулювати з ним. Крім того, вибірково накачуючи три повітряні камери, що знаходяться в кожному з пальців, рука може робити скручують руху - що дозволяє їй, наприклад, закрутити лампочку.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.