UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гренландія «сильно схудла» через танення льоду – вчені

Дослідники NASA знайшли спосіб зважити найбільший острів Землі.

Вчені NASA знайшли спосіб зважити масиви суші, які знаходяться на Землі, за допомогою двох космічних супутників. В результаті вони змогли задокументувати втрату ваги Гренландією через танення льоду, повідомляє Forbes.

За словами кліматолога з Лабораторії реактивного руху NASA Джоша Вілліса, з 2000-х років Гренландія втратила п'ять трильйонів тонн ваги. Команда Вілліса проводила зважування острова з 2002 року за допомогою супутників Grace та Grace FO. Другий з них слідує за першим по орбіті.

Читайте також: Вчені знайшли в Гренландії рибу, в жилах якої тече антифриз, що світиться

«Щоразу, коли перший проходить повз щось важке, гравітація змушує його трохи прискорюватися. Потім, коли проходить другий, він трохи наздоганяє. Деякі члени нашої команди називають їх Томом та Джеррі, тому що вони ганяються один за одним. Що ми робимо, так це вимірюємо відстань між ними дуже, дуже точно, і, спостерігаючи, як вони рухаються окремо і разом, ми справді можемо зважити ґрунт, і ми можемо зважувати такі речі, як острів Гренландія», — сказав Вілліс.

Команда вчених також змогла з'ясувати, в яких регіонах Гренландія втрачає найбільше льоду: по краях крижаного щита, де лід зустрічається з теплішими водами океану.

"По суті, ми змогли підтвердити теорію про те, що океани відіграють важливу роль у втраті льоду по краях", - заявив Вілліс.

Вчені відзначають, що їхнє дослідження показує не тільки, що крига тане там, де зустрічається з океаном, але й те, що цей процес відбувається все швидше. У той же час, інші супутники NASA фіксують прискорення підйому рівня моря. Якщо Гренландія втратить весь свій лід, глобальний рівень моря підніметься майже на вісім метрів.

Нагадаємо, у липні в Гренландії встановилася аномально висока температура, яка призвела до того, що протягом кількох днів острів втрачав критично багато води. Лише 15-17 липня Гренландія втрачала шість мільярдів тонн води на день.