UA / RU
Підтримати ZN.ua

Говорити про колапс цивілізації майя не можна – вчені

Дослідники стверджують, що в занепад прийшла політична система, а не суспільство майя.

Майя жили в Центральній Америці і на півострові Юкатан мінімум з 1800 року до нашої ери і процвітали в цьому регіоні. Згідно з численними дослідженнями, цивілізація прийшла в занепад приблизно в 800-1000 роках нашої ери.

Коли ми чуємо «колапс цивілізації майя», ми представляємо руїни, що заросли лісами, і древню цивілізацію, міста якої занепали. Але реальність набагато складніша. Так чому ж стався колапс цивілізації майя і чи можна взагалі говорити про «колапс», запитує видання Live science.

Для початку, варто відзначити, що майя все ще живуть на Землі. «Стався колапс політичної системи майя, а не їхнього суспільства. Про цей факт свідчить те, що в Центральній Америці живе більше семи мільйонів майя», - заявила антрополог і фахівець з середньовіччя Ліза Луцеро з Університету Іллінойсу.

У стародавніх майя не було центрального лідера, на зразок імператора в Стародавньому Римі, вони не були об'єднані в єдину державу. Замість цього цивілізація майя складалася з безлічі дрібних держав, кожна з яких формувалася навколо міста. Хоча такі міста-держави мали схожу культуру і релігію, у них були локальні лідери, одні більш могутні, ніж інші. Не було єдиного колапсу цивілізації, але міста росли і руйнувалися в різний час.

Наприклад, в той час як райони південної Мезоамерики, такі як Тікаль на території нинішньої Гватемали, скоротилися в VIII і IX століттях через екологічні проблеми і політичні заворушення, населення збільшилося у інших областях, таких як Чичен-Іца, на території нинішньої Мексики.

«Колапс - це не той термін, який слід застосовувати до майя, яких не слід розглядати як єдине ціле. Регіон майя був дуже великим, з різним політичним устроєм і обстановкою, тут говорили на різних мовах», - каже професор антропології в Університеті Олбані Мерилін Месон.

Коли місто Чичен-Іца занепало, в основному через тривалу посуху ХІ століття, інше місто, Маяпан на півострові Юкатан, почало процвітати. До моменту прибуття європейців Маяпан занепало, в першу чергу, через військовий конфлікт, але інше поселення, під назвою Тихо, прийшло в розквіт.

У занепаді міст майя, як правило, звинувачують комбінацію політичних та екологічних проблем. Так, в 800 і 930 роках в Мезоамериці сталася серія масштабних посух. Падіння рівня води було пов'язано з неврожаями, а королі майя втрачали свою владу, оскільки часто вони утримували народ саме доступом до джерел води в посушливі періоди.

Ще одним джерелом проблем для королів було те, що їхня влада була пов'язана з божествами. Проблеми з посухою приводили до втрати довіри до правителів, а, отже, і до божеств, оскільки правителі було тісно пов'язані з ними. В результаті виникали масові заворушення, які припиняли за допомогою військової сили.

Але «колапс» міст в одному регіоні був періодом розквіту в іншому. Так, регіон Кочуа процвітав в 800-930 роках, коли більша частина півдня стала безлюдною через посуху і політичні конфлікти. Але і цей регіон в кінцевому підсумку прийшов в занепад, причини чого поки неясні.

Після того, як остання держава майя була завойована конкістадорами в 1697 році, вони продовжили жити, періодично безуспішно піднімаючи повстання. За словами Гая Міддлтона з Університету Ньюкасла, майя досі не вистачає адекватного політичного представництва в країнах, де вони живуть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені виявили парк у центрі поселення древніх майя

Раніше вчені з Університету Цинциннаті з'ясували, чому жителі покинули стародавнє місто майя Тікаль. За їхніми словами, розташування міста було не дуже вдалим з точки зору водопостачання, тому його мешканці покладалися тільки на дощову воду.