UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальне потепління могло призвести до «сцен у стилі Шаленого Макса» у стародавніх Андах – вчені

З підвищенням температури зростає і градус насильства.

Вчені розглянули, як народи, які населяли Анди близько 1000 років тому, реагували на зміни клімату. Вони дійшли висновку, що із підвищенням температури повітря зростає і градус насильства, повідомляє New Atlas.

За словами вчених з Університету Каліфорнії в Девісі, зміни клімату між 470 і 1500 роками нашої ери призвели до зростання насильства в Андах. Якщо тенденції, які спостерігаються зараз, збережуться, цей сценарій може повторитися і сьогодні, привівши до сцен, що нагадують фільми «Шалений Макс».

Читайте також: Війна РФ проти України поглиблює глобальну кліматичну кризу — Reuters

У ході дослідження вчені вивчили 2753 людські скелети з переломами черепа, які були знайдені в 58 археологічних регіонах. Після цього вони вивчили льодовик Келькайя, який розташовується на території сучасних Чилі, Перу та Болівії, щоб скласти карту того, що відбувається з кліматом.

В результаті дослідники виявили, що на кожні 10 сантиметрів зменшення щорічного наростання льоду, спричиненого підвищенням температури, рівень насильства між людьми збільшувався більш ніж удвічі. На це вказала кількість травм голови, знайдених під час розкопок.

Цікаво, що сплеск насильства, який міг бути спричинений не лише підвищенням температури, а й зменшенням кількості опадів через зміну погодних умов, спостерігався лише у громадах, що мешкали у високогір'ях Анд. Ця тенденція не спостерігалася у спільнотах, що живуть у середніх та прибережних районах. Вчені припустили, що або посушливі умови торкнулися лише більш високих районів, або спільноти, розташовані нижче по горах, знайшли мирні рішення адаптації до змін клімату.

Раніше вчені провели моделювання майбутнього Землі до 2100 року та виявили, наскільки сильно поступові зміни температури та опадів можуть змінити клімат на локальному рівні. За їхніми словами, ці зміни будуть настільки сильними, що, мабуть, нам уперше з 1880-х років доведеться перемальовувати карти.