UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хімічний склад далекої зірки здивував астрономів

Зірка знаходиться на відстані дев'яти тисяч світлових років від Землі.

Міжнародна група астрономів провела спостереження за зіркою RAVE J183013.5-455510 і виявила в її хімічному складі "своєрідні патерни хімічного достатку". Зірка виявилася однією з найбідніших на метали в досліджуваному Всесвіті, повідомляє Naked science.

Вчені вважають, що в атмосфері старих, маломасивних зірок з низькою металевістю містяться хімічні відбитки перших зоряних популяцій. Закономірності хімічного складу зірок з надзвичайно низьким вмістом металів (extremely metal-poor stars, EMP) можуть дати вченим важливу інформацію про природу найперших зірок, що сформувалися в нашому Всесвіті.

Попередні дослідження показували, що зірка RAVE J183013.5-455510, яка знаходиться на відстані дев'яти тисяч світлових років від нас, відноситься до групи зірок з низькою металевістю. Тепер же вчені вирішили перевірити це твердження. Вони використовували спектрограф EFOSC-2 3,58-метрового телескопа New Technology Telescope, а також спектрограф MIKE одного з так званих Магелланових телескопів з чаші діаметром 6,5 метра.

При більш детальному розгляді зірка виявилася дуже незвичайною. Вона поєднує риси так званих CEMP-no-зірок, при формуванні яких r-процес формування важких ядер шляхом захоплення нейтронів не відіграє помітної ролі, і CEMP-r-зірок, в яких інтенсивність r-процесу була помірною.

Зірка виявилася однією з найбідніших на метал у досліджуваному Всесвіті. Її показник металличности дорівнює -3,57 - вміст металів у ній в тисячу з гаком разів менше, ніж у Сонця. Незвичайна зірка збагачена вуглецем, азотом і киснем, а також демонструє надлишок таких елементів, як барій, лантан і церій.

Поки вчені не можуть з точністю сказати, як утворилася RAVE J183013.5-455510.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Астрономи підрахували кількість схожих на Землю планет у Чумацькому Шляху

Раніше австралійським астрономам вперше вдалося зареєструвати потужний викид випромінювання, який виходив від нейтронної зірки. Він став результатом поглинання об'єктом матерії, яка його оточує.