UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гігантський айсберг загрожує колоніям пінгвінів і тюленів

Айсберг пливе до острова Південна Джорджія.

Найбільший в світі айсберг, відомий як А68а, рухається до острова Південна Джорджія. Якщо айсберг вріжеться в острів і закріпиться у нього, він може стати причиною загибелі колоній пінгвінів і тюленів, які живуть на ньому, повідомляє ВВС.

Айсберг може відрізати звичні шляхи тварин до моря, що завадить їм годувати дитинчат. Крім того, він також може розчавити пінгвінів і тюленів, які будуть знаходитись в частинах острова, в які він вріжеться. Буде потрібен тривалий час на те, щоб компенсувати завдані збитки.

«Екосистеми можуть відновитися, звичайно, але є загроза того, що айсберг може застрягти і знаходитись там протягом 10 років. А це вже буде мати серйозні наслідки для екосистем і економіки», - заявив учений Герайнт Тарлінг.

За його словами, у часи, коли тюлені і пінгвіни розмножуються і вигодовують дитинчат, дуже важливі відстані, які їм доводиться долати в пошуках їжі. Якщо їм доведеться робити великий гак, вони не зможуть повернутися вчасно до своїх дитинчат і ті можуть загинути від голоду.

У 2004 році в Південну Джорджію врізався айсберг А38, в результаті на берегах острова були знайдені «незліченні» тіла дитинчат тюленів і пінгвінів.

Незважаючи на те, що супутникові знімки показують, що А68а рухається безпосередньо до Південної Джорджії, він все ще може уникнути зіткнення. Якщо ж айсберг залишиться у відкритому морі, це принесе користь. У льодах А68 є величезна кількість живильного пилу для океанського планктону. Це не тільки важливо для харчового ланцюга, але і для поглинання вуглецю з атмосфери.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Гігантська крижана скеля площею 5800 квадратних кілометрів відкололася від шельфового льодовика Ларсена в Антарктиді в 2017 році. Тріщина в льодовику Ларсена почала швидко рости в 2014 році і відтоді знаходилась під наглядом.

Читайте також: Від Антарктиди відколовся айсберг розмірами з Гваделупу

Найбільшим з айсбергів в наш час був айсберг В15, який відколовся від льодового шельфу Росса в 2000 році, його площа становила 11 тисяч квадратних кілометрів.