UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Хаббл" зробив знімок незвичайної галактики із сузір'я Кассіопеї

Рукави галактики здаються "мертвими", а в її центрі йде активний процес зореутворення.

"Хаббл" зробив знімок галактики із сузір'я Кассіопеї
Вчені з допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок галактики NGC 278, яка розташовується на відстані 38 мільйонів світлових років від Землі в сузір'ї Кассіопеї. Знімок був опублікований на сайті телескопа.

На перший погляд може здатися, що галактика абсолютно спокійна, але насправді це не так. В даний момент в галактиці йде активний процес зореутворення. Зореутворення в галактиці дещо незвичне: воно не поширюється на зовнішні краї галактики, а зосереджується виключно у внутрішньому кільці, яке простягається на 6,5 тисяч світлових років.

Такий дивний стан речей обумовлений тим, що NGC 278 зіткнулася з меншою, але багатою газом галактикою. Ця "космічна ДТП" призвела до того, що газ усередині галактики почав вступати в бурхливі реакції зореутворення. Пил з загиблої галактики був викинутий в рукави NGC 278, що зробило їх млявими.

Читайте також: "Хаббл" виявив зірку, яка викидає в космос "ядра" з плазми

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.