UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Хаббл" зробив детальний знімок скупчення із сузір'я Волосся Вероніки

Скупчення розташовується на відстані 300 мільйонів світлових років від Землі.

Вчені за допомогою телескопа "Хаббл" одержали знімок скупчення галактик, яке розташовується в сузір'ї Волосся Вероніки. Як повідомляється на сайті NASA, до скупчення Кома входять тисячі гравітаційно зв'язаних галактик.

Більшість галактик скупчення – еліптичні, наприклад, NGC 4860 – найяскравіша галактика на зображенні. Разом з тим, тут можна помітити також молоді спіральні галактики. Однією з таких галактик є NGC 4858, яка розташовується зліва.

Разом з тим, ця галактика не просто спіральна, вона відрізняється деякими особливостями. Галактика оточена численними скупченнями речовини, що світиться, які, імовірно, "випливають" з неї. Крім того, в ній відбувається активний процес зореутворення, який був викликаний зіткненням з іншою галактикою в минулому.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найяскравішу наднову зірку у Всесвіті. ASASSN-15lh у два рази яскравіша за зафіксований раніше максимум для наднових, в тисячі разів яскравіша за "нормальних" наднових і в 50 разів яскравіша за нашу галактику Чумацький Шлях.