UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Хаббл" встановив новий рекорд найбільш далекої галактики

Галактика виникла через 400 мільйонів років після Великого вибуху.

Міжнародна група астрономів за допомогою телескопа "Хаббл" виявила нового кандидата на звання найбільш далекої галактики у Всесвіті. Вчені також змогли вперше виміряти відстань до космічного об'єкта за допомогою спектру галактики. Результати роботи вчених були опубліковані на офіційному сайті телескопа.

Нова галактика GN-z11 існувала вже через 400 мільйонів років після Великого вибуху. За словами одного з авторів роботи, галактика знаходиться значно далі, ніж передбачалося спочатку, на межі можливостей телескопа "Хаббл". Спектр об'єкта вказав на величезне значення червоного зсуву (доплерівського зсуву, викликаного розширенням Всесвіту), z=11.1.

Читайте також: Вчені виявили сотні нових галактик в районі Великого атрактора

NASA

За допомогою телескопів "Хаббл" і "Спітцер" вчені також встановили, що галактика в 25 разів менша за Чумацький Шлях, а маса зірок в ній становить всього 1% від маси зірок в нашій галактиці. Разом з тим, швидкість утворення зірок в GN-z11 перевищує таку в Чумацькому Шляху в 20 разів.

Раніше повідомлялося про те, що астрономи виявили найменшу галактику раннього Всесвіту. Галактика була виявлена під час дослідження гігантського кластера MACS0416.1-2403, який розташовується на відстані чотирьох мільярдів світлових років від Землі. Маса кластера дорівнює масі мільйона мільярдів сонць.