UA / RU
Підтримати ZN.ua

Грета Тунберг відмовилася від екологічної премії Північної ради

Екоактивістка заявила, що зміни клімату вимагають дій, а не премій.

Шведська екоактивістка Грета Тунберг відмовилася від екологічної премії, яка була присуджена їй Північною радою, та грошового призу у розмірі 500 тисяч шведських крон (близько 52 тисяч доларів).

Як повідомила Тунберг на своїй сторінці в Instagram, присудження нагороди для неї честь, але "кліматичному руху більше не потрібні премій". Вона зазначила, що політики і ті, хто знаходиться при владі, повинні прислухатися до вчених.

"У Північних країн відмінна репутація у тому, що стосується клімату і змін у навколишньому середовищі. Немає нестачі у похвальбі. Немає нестачі у гарних словах. Але коли мова заходить про наші викиди і наш вплив на екологію, ситуація абсолютно інша", - заявила Тунберг.

Вона також додала, що "поки не буде зроблено дій, які необхідні для того, щоб зберегти підвищення глобальної температури в межах двох градусів Цельсія", вона відмовляється приймати екологічну премію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

16-річна Тунберг стала відома на весь світ після того, як стала пропускати школу п'ятницях, починаючи з серпня 2018 року для того, щоб виходити на пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів щодо запобігання глобального потепління. Незабаром до її п'ятничним акцій приєдналася молодь по всьому світу, а Ґрету стали запрошувати виступати в ООН, на Всесвітньому економічному форумі та інших міжнародних заходах вищого рівня.

16 вересня Тунберг і її рух Fridays for Future були відзначені премією "Посла Совісті" від міжнародної правозахисної організації Amnesty International.