UA / RU
Підтримати ZN.ua

Google пообіцяв перемогти державну інтернет-цензуру

В найближчі десять років, використовуючи спеціальний механізм шифрування інформації, Google пообіцяв зробити інтернет вільним у країнах, де сьогодні влада обмежує його законами і цензурою.

Голова ради директорів Google Ерік Шмідт заявив про намір пошуковика обійти державну інтернет-цензуру за допомогою спеціального механізму шифрування даних. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

"У найближчі десять років, використовуючи спеціальний механізм шифрування інформації, ми зможемо зробити інтернет вільним у країнах, де сьогодні влада обмежує його законами і цензурою", - заявив Шмідт, виступаючи на Світовому економічному форумі у швейцарському Давосі.

За його словами, міркувати про створення нового способу шифрування Google змусили викриття екс-співробітника Агентства національної безпеки США (АНБ) Едварда Сноудена. Після того, як завдяки Сноудену стало відомо про масштабне стеження спецслужб за користувачами Мережі, в компанії вирішили придумати спосіб захистити Мережу від стеження. "Для таких країн, як Китай, наші плани можуть створити певні проблеми", - підкреслив Шмідт.

Раніше Шмідт також звернувся з проханням переглянути підхід розвідувальних відомств до роботи з Мережею до президента США Барака Обами. Шмідт закликав Обаму реформувати Агентство національної безпеки. Збір і аналіз спецслужбами інформації керівник компанії назвав тоді "обурливими".

Китай є однією з декількох країн, на території яких заблоковано більшість сайтів Google. До 2010 року користувачі інтернету з Китаю могли користуватися китайською версією пошуковика, проте результати у ньому зазнавали премодерації на вимогу влади КНР. У січня 2010 року у Google відмовилися від системи премодерації пошукової видачі, сайт було заблоковано на території Китаю. Всі сервіси Google у КНР було переведено до Гонконга. На китайській версії пошуковика google.cn було встановлено перенаправлення на гонконгську сторінку google.com.hk (блокування Google у Китаї не поширюється на територію вільної економічної зони Гонконг). !zn

Читайте також:

Рада дозволила обмежувати доступ до інтернету на підставі висновків експертів

Ерік Шмідт передбачив зникнення цензури в інтернеті протягом десяти років

В Україні зросла кількість погроз журналістам і кібер-злочинів проти ЗМІ

Іран послабить цензуру в літературі