UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ford переходить на продаж електромобілів в Європі

Американська компанія витратить 1 млрд доларів на переробний завод в Кельні, який стане першим концерном з виробництва електромобілів в Європі.

Компанія Ford заявила, що до 2030 року стане продавати в Європі тільки електромобілі, передає The Guardian.

Як заявили в американській автомобілебудівній компанії, перші електричні автомобілі Ford зійдуть з конвеєра на заводі в Кельні (Німеччина) в 2023 році. А до 2030-го всі автомобілі марки, що продаються в Європі, будуть електричними з нульовим рівнем викидів. Це стане останнім кроком найбільших світових автовиробників в плані щодо відмови від забруднюючих двигунів внутрішнього згоряння перед наступом забороною на автомобілі, що працюють на паливі.

«Це підкреслює нашу прихильність Європі і майбутньому, в якому електромобілі лежать в основі нашої стратегії зростання», - заявив глава європейського підрозділу Ford Стюарт Роулі.

В американському автомобільному гіганті додали, що компанія йде «ва-банк», збираючись перетворити завод по збірці автомобілів в Кельні.

Компанія домінує на американському і європейському ринках комерційних автомобілів з бензиновим двигуном, займаючи 40% і 15% ринку відповідно.

Також відомо, що автовиробник в минулому році уклав альянс з Volkswagen, щоб використовувати свою модульну платформу електромобілів з електроприводом для створення деяких моделей. Завод в Кельні буде використовувати платформу VW.

У лютому 2021-го Ford заявив, що «подвоює» поставки електромобілів і інвестує не менше 22 мільярдів доларів в електрифікацію, що майже вдвічі перевищує попередні розрахунки компанії щодо електромобілів.

На цьому тижні британський виробник автомобілів Jaguar Land Rover, що належить індійській Tata Motors, заявив: до 2025 року його Jaguar буде тільки електричним, а в середині наступного десятиліття він повністю відмовиться від бензинових авто.

Конкуруюча компанія Ford в Детройті, компанія General Motors, прагне до 2035 року повністю відмовитися від моделей авто на бензині.

Великобританія оголосила про заборону з 2030 роки продажів нових автомобілів і фургонів, повністю працюють на бензині і дизельному паливі. Тут поставили за мету до 2050 року досягти нульових викидів.

Очистити зовнішнє середовище від токсичних матеріалів збирається і Норвегія. Країна припинить продаж автомобілів, що працюють на паливі, встановивши крайній термін до 2025 року. Електромобілі складають близько 60% щомісячних продажів в Норвегії.

Читайте також: General Motors і Honda спільно розроблять два нових електромобіля

Також Японія має намір відмовитися від автомобілів з бензиновим двигуном в рамках плану по досягненню чистих нульових викидів вуглецю і генерування майже 2 трлн доларів на рік зеленого зростання до 2050 року. «Стратегія зеленого зростання», націлена на водневу і автомобільну промисловість, задумана як план дій по виконанню жовтневого зобов'язання прем'єр-міністра YOсіхіде суги щодо усунення викидів вуглецю в мережі.