UA / RU
Підтримати ZN.ua

ESA планує створити на орбіті Місяця систему супутників зв'язку і навігації

Така система дозволить майбутнім місіям не покладатися на зв'язок із Землею.

Європейське космічне агентство (ESA) уклало контракти з двома промисловими групами на створення системи супутників на орбіті Місяця. Такі супутники будуть використовуватися для зв'язку і навігації майбутніми місячними місіями, повідомляє Space news.

Агентство уклало контракти з Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) і Telespazio. Вони повинні почати розробку мережі апаратів навколо Місяця, які будуть підтримувати майбутні роботизовані і людські місії.

Очікується, що система супутників буде доступна і для державних, і для комерційних місій. В ESA вважають, що така система супутників може зробити місячні місії менш дорогими і більш легкими в розробці.

Вартість контракту не розголошують ні в ESA, ні в компаніях. Офіційні представники агентства, яких безпосередньо запитали про це, заявили, що не знають вартості. Джерела в галузі говорять, що подібні контракти можуть коштувати кілька мільйонів євро кожен.

Девід Паркер, директор ESA з людських та роботизованих досліджень, сказав, що це контракти фази A/B1 в термінології агентства. «Це означає не тільки здійсненність системи, а й економічне обґрунтування», - сказав він. Агентство має переконатися в тому, що такі системи можна побудувати. Подібні дослідження можуть тривати від 12 до 18 місяців. Якщо проєктам дадуть зелене світло, то їхня повноцінна розробка може початися вже в 2023 році.

Зараз два консорціуму конкурують один з одним. Але в ESA зізнаються, що, крім вибору одного з проєктів, розглядається також можливість «реорганізації» команд.

Варто зазначити, що можливість побудови системи супутників навколо Місяця розглядає не тільки ESA. Так, концепт системи, яка називається LunaNet, розробляє NASA. Ця система повинна підтримувати місію «Артеміда» та інші місії на Місяць.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: SpaceX отримала контракт на відправку на Місяць в 2023 році посадкового апарата Blue Ghost

Раніше стало відомо, що європейський стартап займається удосконаленням технології, яка дозволить видобувати кисень з місячного грунту. Таку установку хочуть відправити на Місяць в рамках місії ESA, запланованої на 2025 рік.