UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Електричні вітри" можуть стати причиною зникнення води на землеподібних планетах – вчені

Дослідники вивчили механізм зникнення води з поверхні Венери.

Вчені заявили про те, що "електричний вітер" на Венері міг стати причиною зникнення води з верхніх шарів атмосфери планети, в результаті чого та втратила океани, які покривали її поверхню. Як повідомляється на сайті NASA, подібне може статися і з іншими землеподібними планетами.

Венера схожа на Землю розмірами і силою гравітації, крім того, дослідники виявили свідоцтва того, що в далекому минулому планети на ній існували повні водою океани. Разом з тим, температура поверхні Венери на даний момент становить 460 градусів Цельсія, а це значить, що океани на ній давно випарувалися.

Читайте також: Апарат ExoMars передав перший знімок Червоної планети

В атмосфері Венери води в 100 тисяч разів менше, ніж в атмосфері Землі. На думку дослідників, в цьому винен електричний вітер, який зміг викинути в космос не тільки легкий водень, але і більш важкий кисень.

Електричний вітер на Венері сильніший за аналогічний на Землі приблизно в п'ять разів. На думку дослідників, причиною цього є те, що Венера ближче до Сонця і піддається більш інтенсивному ультрафіолетовому випромінюванню.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники NASA розробляють станції для дослідження Венери. Згідно до задуму вчених, вони будуть схожі на дирижаблі і будуть літати в атмосфері планети на безпечній для людини висоті. На борту кожної венеріанської станції буде по два астронавти. Експедиція триватиме 30 днів, після чого дослідники будуть повертатися на Землю.