UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екстремальна спека може зробити більшу частину планети непридатною для життя до 2100 року

Це станеться навіть якщо потепління вдасться зупинити в межах двох градусів Цельсія.

Світ нагрівається, відповідаючи на глобальні зміни клімату, що ставить під загрозу життєздатність багатьох регіонів у районі екватора. Навіть якщо нам вдасться зупинити зростання температури в межах двох градусів Цельсія вище за доіндустріальний рівень, вже до 2100 року в тропіках і субтропіках, включаючи Індію, Аравійський півострів і країни Африки на південь від Сахари, більшу частину часу буде небезпечно спекотно, повідомляє Science alert.

Тим часом середні широти переживатимуть екстремальні хвилі тепла щорічно. Так, очікується, що в Чикаго до кінця століття частота небезпечної спеки збільшиться у 16 разів.

Читайте також: Через спеку Франція зробила виключення у правилах роботи АЕС: це загрожує дикій природі

Шанси на те, що це не відбудеться, оцінюються в 0,1% у рамках прогнозованої ймовірності, що нам вдасться обмежити глобальне потепління в межах 1,5 градусів Цельсія вище за доіндустріальний рівень. Але все ж таки, ймовірно, що до 2050 року зростання температур подолає позначку в два градуси Цельсія.

У цьому випадку, за словами дослідників, «надзвичайно небезпечний тепловий стрес буде регулярною рисою клімату в Африці на південь від Сахари, у деяких частинах Аравійського півострова та на більшій частині Індійського субконтиненту».

Якщо світ не зможе діяти злагоджено і не зробить важливих кроків щодо стримування зростання температур, це може призвести до багатьох смертей. Дослідження показують, що глобальне потепління вже є причиною кожної третьої смерті, пов'язаної зі спекою у світі.

Грунтуючись на цих показниках, експерти прогнозують, що найближчими десятиліттями смертність може досягти рекордних показників, оскільки наслідки змін клімату ставатимуть все більш явними.

Те, як люди справляються з тепловим стресом, залежить не лише від температури, а й від вологості. Поточні оцінки засновані на показниках, відомих як тепловий індекс, який враховує відносну вологість тільки до певних температур.

Дослідження, які були проведені нещодавно, показали, що за 100% вологості навіть молоді та здорові люди не можуть не пережити температуру вище 31 градуса Цельсія.

Водночас, згідно з тепловим індексом, температури стають небезпечними, коли перевищують 40 градусів Цельсія, та надзвичайно небезпечними – вище 51 градуса Цельсія.

І це граничні значення, які використовувалися в поточному дослідженні. Отже, ймовірно, що воно недооцінює ризики. Але навіть із використанням цих показників, людство чекає на непривабливе майбутнє.

З 1979 по 1998 рік небезпечне граничне значення індексу спеки в тропіках і субтропіках спостерігалося 15% днів на рік. За прогнозами, до 2050 року тепловий індекс буде перевищено вже 50% днів, а до 2100 року – більшість.

25% цих днів можуть бути настільки спекотними, що температура значно перевищуватиме порогові значення.