UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ефективність вакцини може залежати від мікрофлори кишечника – вчені

Імунну відповідь на вакцинацію можна регулювати за допомогою терапії, спрямованої на підтримання балансу кишкової мікрофлори.

Вчені з США та Австралії заявили про те, що ефективність вакцини може залежати від мікрофлори кишечника людини. Імунну ж відповідь на проведену вакцинацію можна регулювати за допомогою терапії, спрямованої на підтримання балансу кишкової мікрофлори, повідомляє Naked science.

У наші дні, особливо за часів пандемії коронавірусу, як ніколи гостро стоїть питання про створення вакцин, які викликали б стійку тривалу відповідь. Але з причин, які погано вивчені, відповіді на вакцинацію у різних людей і в різних етнічних групах відрізняються.

Крім того, імуногенність вакцини часто виявляється не цілком оптимальною для тих груп населення, які піддаються найбільшому ризику інфекційних захворювань, включаючи немовлят, літніх людей і жителів слаборозвинених країн.

Незважаючи на те, що на імуногенність вакцини впливає безліч факторів, вчені з'ясували, що один з ключових - мікрофлора кишечника. В ході дослідження вчені провели експерименти на мишах. Їх розділили на дві групи. Першій з них підсадили оптимально збалансований кишковий мікробіом, а другу - позбавили нормальної мікрофлори.

Після цього тварин піддали вакцинації. Виявилося, що гризуни з нормальною мікрофлорою кишечника краще реагували на вакцини, ніж тварини з поганою мікробіотою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Угорщина змушена ділитися вакцинами через обмаль бажаючих вакцинуватися

Нагадаємо, на тлі другої хвилі пандемії коронавірусу в світі розпочалася масова вакцинація від COVID-19. Нині кожен десятий житель Землі отримав щонайменше одну дозу вакцини.