UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Джеймс Вебб" знайшов сотні "маленьких червоних точок": вчені не знають, що це

Невеликі галактики або переповнені зірками, або мають гігантські чорні діри.

Вчені точно не знають, чим є Маленькі червоні точки

Вчені точно не знають, чим є Маленькі червоні точки

Вчені за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» виявили клас галактик, який кидає виклик навіть наймайстернішим істотам, здатним до мімікрії. Вони спантеличують астрономів, оскільки виглядають як абсолютно різні об'єкти, повідомляє Live Science.

Коли вчені проаналізували фотографії, зроблені "Джеймсом Веббом", вони помітили на них раніше небачену групу галактик, їх назвали Маленькими червоними точками. Вони дуже червоні та компактні і спостерігалися протягом приблизно мільярда років історії Всесвіту. Маленькі червоні точки спантеличують вчених, оскільки виглядають як різні астрофізичні об'єкти. Це дуже важкі галактики, або галактики скромного розміру, кожна з яких містить у своєму ядрі надмасивну чорну діру.

Читайте також: Всесвіт, швидше за все, влаштований не так, як ми думаємо: вчені відкрили дещо несподіване

Одне відомо точно: типова Маленька червона точка дуже компактна, її радіус становить близько 2% радіусу Чумацького Шляху, а деякі ще менші.

Маленькі червоні точки виглядають по-різному, залежно від того, чи вирішують астрономи вивчати їх за допомогою рентгенівських променів, ліній випромінювання чи чогось іншого. Інформація, яку астрономам вдалося отримати зі спектрів і ліній випромінювання Маленьких червоних точок, призвела до появи двох моделей, що пояснюють їх природу.

У першій з них Маленькі червоні точки містять величезну кількість зірок – до 100 мільярдів. Це приблизно стільки ж, скільки в Чумацькому Шляху – галактиці набагато більшій за розмірами.

Друга гіпотеза передбачає наявність надмасивної чорної діри. Астрономи можуть визначити, чи є в галактиці чорна діра, спостерігаючи за великими лініями випромінювання в її спектрах, що створюються газом, що обертається з високою швидкістю навколо цього об'єкта. Але ці чорні діри можуть бути надто великими для компактних розмірів материнських галактик.

Але є ще одна проблема. На відміну від інших чорних дір, ті, що знаходяться у Маленьких червоних точках, не демонструють жодних ознак рентгенівського випромінювання. Навіть на найглибших, високоенергетичних зображеннях, на яких астрономи могли б легко спостерігати ці чорні діри, немає жодних слідів.

Але те, що ці чорні діри надто великі, може більше розповісти про те, як з'явилися перші такі об'єкти у Всесвіті. Фактично, якщо перші чорні діри, які коли-небудь утворилися, були дуже масивними — приблизно в 100 000 разів більшими за масу Сонця — теоретичні моделі припускають, що відношення маси чорної діри до маси галактики-господаря може залишатися високим протягом тривалого часу після утворення.

Для того, щоб розкрити секрет Маленьких червоних точок і зрозуміти, чим вони є, астрономам необхідні подальші спостереження за ними.

Раніше "Джеймс Вебб" виявив галактику, яка знаходиться "за горизонтом Всесвіту". Вчені пояснили, як це можливо.