UA / RU
Підтримати ZN.ua

Другий запуск європейської ракети Vega C завершився невдачею

Ракета впала і втратила два супутники.

Середньоважка ракета-носій Vega C, запущена Європейським космічним агентством з космодрому Куру, не змогла вивести на орбіту два супутники сузір'я Pléiades Neo. Як повідомляє Space.com, це був другий запуск цієї ракети.

Перший ступінь ракети-носія відпрацював штатно, але з другим ступенем, який називається Zefiro 40, виникли проблеми.

Читайте також: Ровер з ОАЕ та робот з Японії вирушили на Місяць на SpaceX

«Приблизно через дві хвилини та 27 секунд після старту на Zefiro 40 відбулася аномалія, що поклало кінець місії Vega C. Проводиться аналіз даних, щоб визначити причини цього збою», - йдеться у заяві французької компанії Arianespace, яка керує Vega C.

35-метрова ракета-носій є потужнішою версією ракети Vega. Вона може нести до 2300 кілограмів корисного навантаження та вивести його на сонячно-синхронну орбіту висотою 700 кілометрів. Для порівняння, Vega може нести 1500 кілограмів корисного навантаження.

В результаті провалу було втрачено два супутники: Pléiades Neo 5 та Pléiades Neo 6, загальна вага яких становить 1977 кілограмів. Вони мали вийти на сонячно-синхронну орбіту і завершити сузір'я супутників компанії Airbus.

"Сузір'я складається з чотирьох ідентичних супутників, створених з використанням останніх інновацій і технологічних розробок Airbus, і дозволяє кілька разів на день робити знімки будь-якої точки земної кулі з роздільною здатністю 30 сантиметрів", - йдеться у заяві Arianespace.

Попередній запуск Vega C відбувся у липні, тоді вона вивела на орбіту 225-кілограмовий супутник LARES-2, розроблений Італійським космічним агентством.

Нагадаємо, перший у світі запуск ракети на метановому паливі, що відбувся в Китаї 14 грудня, завершився невдачею. Усі 14 супутників, які мала доставити на орбіту ракета-носій, було втрачено.