UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дивні зміни в глибоководних течіях «приголомшили» вчених

Вони схильні до змін більшою мірою, ніж передбачалося.

Глибоководні течії змінюються не так, як думали вчені

Глибоководні течії змінюються не так, як думали вчені

Вчені заявили про те, що вони «приголомшені» змінами в глибоководних течіях. За їхніми словами, швидкість і напрям глибинних течій біля узбережжя Мозамбіку змінюються набагато більше, ніж передбачалося, повідомляє Live Science.

Великомасштабні течії - це конвеєрні стрічки океану, що транспортують воду та поживні речовини та контролюють клімат Землі. Відстежити та виміряти поверхневі течії відносно легко. Але тепер вчені представили найбільший на сьогоднішній день набір даних про швидкість і напрямок течій, що течуть поблизу морського дна. І він зовсім не схожий на те, що дослідники очікували побачити.

Читайте також: Мільйони років тому щось «натиснуло на кнопку» і вбило мешканців океану: що це було

Раніше вважалося, що течії на морському дні є стійкими і в регіоні на узбережжі Мозамбіку, який вивчали автори, течуть з півдня на північ. Але аналіз показав, що глибоководні течії набагато динамічніші, ніж вважалося.

«Ці конвеєрні стрічки течій, які діють по всьому периметру нашої планети, виявилися набагато складнішими, ніж припускають моделі з підручників. Вони справді вимагають дуже ретельного вивчення», - заявив провідний автор дослідження Майк Клер, седиментолог Національного океанографічного центру.

Вчені можуть вимірювати глибоководні течії за допомогою датчиків, які називаються акустичними доплерівськими профілометрами течій (ADCP), закріплених на морському дні. Але це досить складне та дороге заняття, тому дослідники використовували подібні апарати з обережністю.

Але італійська нафтогазова компанія Eni розгорнула безпрецедентний масив із 34 ADCP для промислових цілей на площі близько 2500 квадратних кілометрів у Мозамбікській протоці, недалеко від узбережжя. Компанія поділилася даними, надавши вченим унікальний та докладний вид на морське дно.

Прилади вимірювали швидкість і напрямок течій кожні 10 хвилин протягом чотирьох років.

Коли Льюїс Бейлі, геолог, який зараз працює в Університеті Калгарі, почав аналізувати гори даних з ADCP, результати настільки сильно відрізнялися від очікуваних тенденцій, що він подумав, що сталася помилка.

Але після підрахунку всіх цифр дослідники виявили, що течії на морському дні часто прискорювалися, сповільнювалися і змінювали напрямок. "Ми були дуже здивовані, побачивши, наскільки мінливі всі течії навіть між швартовками, які були досить близько один до одного", - сказав Бейлі.

Науковці вирішили перевірити, від чого залежали зміни течій. Так, вони змінювалися залежно від сезону та приливних циклів. ADCP і закономірності в розмитому морському дні показали, що течії на відкритих схилах морського дна в середньому зазвичай течуть на північ. Але в підводних каньйонах, які орієнтовані приблизно зі сходу на захід, течія часто змінює напрямок, піднімаючись чи опускаючись своєю довжиною.

На думку дослідників, за характер течій значною мірою відповідають припливи та рельєф морського дна.

Нагадаємо, 2016 року, у льоду моря Уеддела в Антарктиці з'явилася гігантська діра. І тепер, через вісім років, вчені з'ясували, що ж сталося.