UA / RU
Підтримати ZN.ua

Діти здатні розрізняти людські обличчя ще до народження - вчені

34-тижневий плід краще реагує на об'єкти, схожі на людські обличчя, ніж на інші.

Вчені заявили про те, що діти ще до народження здатні розрізняти людські обличчя і реагувати на них. Висновки дослідників опубліковані в журналі Current Biology.

Автори експерименту застосували 4D-УЗД, що дозволяє бачити об'ємне зображення в режимі реального часу. Як відомо, зовнішній світ проникає в матку через шар материнської тканини товщиною 30 мм. На її стінку проектували зображення, що складаються з трьох точок інфрачервоного світла, розташованих у вигляді трикутника. Одна конфігурація віддалено нагадувала людське обличчя ("очі" й "рот"), в той час як іншу спеціально перевернули: в цьому випадку подібності вже не було. Проекцію поміщали так, щоб плід міг її бачити, а потім переміщали в сторону на 5 см зі швидкістю 1 см в секунду. Реакцію ембріонів вивчали за допомогою УЗД. Всього в експерименті задіяли 39 плодів у віці 34 тижнів.

Фахівці з'ясували, що ненароджені діти частіше повертали голови в бік нормальних "облич", а не перевернутих. Дослідники вважають, що це є вагомим доказом того, що ще в утробі ембріони починають визначати людські обличчя. Якщо б вони просто звертали увагу на все нове, ніякої різниці між реакцією на "правильні" і перевернуті картинки не було б.

Слід зазначити, що в матку потрапляє лише червоне світло, і результати експерименту не можуть говорити про те, що ембріон бачить зовнішні предмети через материнські тканини в звичайних умовах.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластера генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці ж гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.