UA / RU
Підтримати ZN.ua

Деякі рослини та тварини переміщаються далі від екватора через глобальне потепління – вчені

Це може призвести до каскаду наслідків для екології та економіки, попереджають вчені.

Глобальне потепління призводить до того, що деякі види рослин і тварин, що проживають в океані, переміщуються від екватора у бік полюсів, заявили вчені з Саутгемптонського університету, слова яких передає видання Phys.org.

Тропікалізація зачіпає широкий спектр морських мешканців: корали, водорості, дерева, равликів, рептилій, ссавців та інших.

Наприклад, мангрові дерева все активніше розповсюджуються на північ уздовж узбережжя Флориди. Ці дерева зазвичай чутливі до морозів, але тепер вони можуть виживати і у більш високих широтах.

Читайте також: Соцмережа Х змінює рекламну стратегію після того, як Ілон Маск "послав" великі бренди

Тропікалізація може вплинути на окрему популяцію, цілий вид і навіть цілі екосистеми. Наприклад, коли травоїдні риби віддаляються від екватора, вони поїдають багато водоростей, які знаходять на новому місці. Це створює додатковий простір для коралів, які оселяються в цьому районі, сприяючи подальшій тропікалізації. А коли тропічні морські черепахи та дюгоні поширяться на південь уздовж західного узбережжя Австралії, очікується, що вони значно посилять тиск на і без того вразливі луки морської трави за рахунок свого споживання.

Деякі тварини адаптують свою поведінку. Наприклад, у міру віддалення від екватора вздовж південно-східної Австралії тропічні даманські риби починають об'єднуватися в косяки з помірними видами, замість триматися у звичних групах тропічних побратимів. Вважається, що ця зміна у поведінці пов'язана з тим, що вони живуть довше і стають більшими.

Широкомасштабне переміщення морських жителів вже впливає на глобальне рибальство: у таких регіонах, як західна частина Тихого океану, збільшується вилов тропічних видів. При цьому зменшується кількість комерційно важливих видів помірного клімату та збільшується кількість непромислових видів, що випадково потрапили до рибальських сіток.

Читайте також: Винайдено ШІ-лазер, який може замінити стетоскоп

Тим часом поширення мангрових дерев сприяє більш активному накопиченню та зв'язуванню вуглецю в порівнянні з солончаками помірного поясу. А поширення харизматичних тропічних видів, таких як корали, та барвистих морських тварин, які в них мешкають, може допомогти місцевій економіці за рахунок зростання туризму.

Вчені закликають збільшити кількість досліджень процесу тропікалізації, щоб бути максимально готовими до її наслідків.

Згідно з нещодавно проведеним моделюванням змін клімату, заснованим на поточних темпах викидів парникових газів, за найгіршого сценарію до 2100 року температура на Землі підніметься на 4,3 градуса Цельсія в порівнянні з доіндустріальним рівнем.