UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дайвери виявили в Атлантичному океані фрагмент шатлу «Челленджер»

Він вибухнув 36 років тому, на борту було сім астронавтів.

Дайвери виявили біля узбережжя штату Флорида (США) уламки космічного корабля "Челленджер", який вибухнув над Атлантичним океаном 36 років тому, повідомляє The New York Times. Тоді загинули всі сім членів екіпажу, це одна з найтрагічніших катастроф в історії американської космонавтики.

Дайвери опустилися на дно Атлантичного океану в лютому для зйомок телевізійної програми, вони сподівалися знайти пошуково-рятувальний літак, який зник у 1945 році. В результаті вони виявили плаский металевий предмет. Але з упевненістю сказати, що це було, дайвери не могли і знову повернулися на це місце в травні.

Читайте також: Корабель Cygnus пристикувався до МКС, незважаючи на поломку

Тоді вони зрозуміли, що їм вдалося виявити фрагмент "Челленджера", який вибухнув 28 січня 1986 року. В результаті загинули всі сім членів екіпажу, за катастрофою на телебаченні спостерігали люди по всій країні. Протягом тижнів після катастрофи NASA шукало уламки корабля в океані, але принаймні один уламок весь цей час залишався невиявленим.

Відкриття дайверів підтвердили й у NASA. Представники агентства вивчили знімки місця виявлення уламків та підтвердили, що фрагмент справді є частиною «Челленджера». В агентстві досі намагаються з'ясувати, уламком якої частини шатла є фрагмент. Виходячи з великої кількості червоного кольору на ньому, це може бути фрагмент днища.

Довжина фрагмента становить 4,5 метри, і стільки ж – ширина. Його покривають темні квадрати, частково заповнені піском.

«Для мільйонів людей у всьому світі, зокрема й для мене, 28 січня 1986 року все ще здається вчорашнім днем. Це відкриття дає нам можливість ще раз зробити паузу, підняти спадщину семи першопрохідців, яких ми втратили, і подумати про те, як ця трагедія змінила нас», - заявив глава NASA Білл Нельсон.

Через 17 років після вибуху "Челленджера" інший шатл, "Колумбія", вибухнув під час входу в атмосферу Землі 1 лютого 2003 року, внаслідок чого семеро членів екіпажу загинули, а уламки розлетілися Техасом.