UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чоловіки на Землі можуть стати безплідними до 2045 року – дослідження

Розмноженню людей загрожують хімікати, що впливають на гормони.

Дослідниця репродуктивного здоров'я Шонна Свон заявила про те, що до 2045 року чоловіки Землі можуть втратити здатність до розмноження. Це буде викликано хімічними речовинами, які впливають на гормони людини, повідомляє «УНІАН».

За словами Свон, це ще одна проблема, яка може стати потенційно смертельною для нашого виду. Разом з тим, мало хто знає про небезпеку, що насувається. "Ми приблизно на 40 років відстаємо від глобального потепління з точки зору нашої обізнаності", - пояснила вона.

Чотири роки тому Свон розрахувала, що кількість сперматозоїдів у середньостатистичного чоловіка на Заході в період з 1979 по 2011 рік скоротилася на 59%. Тоді ці розрахунки потрапили в ЗМІ з заголовком «спермагедон». Тепер же дослідниця розповіла про ще більш страхітливу картину в своїй новій книзі «Зворотний відлік».

Згідно з поточними прогнозом, кількість сперматозоїдів у чоловіків в середньому досягне нуля до 2045 року. Тобто, половина чоловічого населення на планеті не зможе мати дітей, а друга буде близька до цього стану.

За словами Свон, причиною цього стане все тісніший контакт з хімічними речовинами, які руйнують ендокринну систему. І ці речовини містяться в усьому: в пластиці, електроніці, упаковці для продуктів і навіть засобах особистої гігієни. Ці хімікати є в тілі фактично кожної людини, яка живе на Землі.

Речовини, такі як бісфенол А і фталати, порушують нормальну гормональну функцію. Зокрема, вони впливають на тестостерон і естроген. Навіть в малих дозах вони становлять особливу загрозу для ненароджених дітей, чиї тіла все ще на етапі розвитку. Серед інших чинників, які можуть вплинути на глобальну народжуваність - поширення контрацептивів, культурні зміни, ожиріння і паління. Але Свон вказує на індикатори, які говорять про біологічні причини занепаду фертильності. Дослідження показали, що у маленьких хлопчиків все частіше розвиваються аномалії статевих органів. А з 1982 року рівень тестостерону падає приблизно на 1% на рік.

Ситуація для жінок також складається не кращим чином. Протягом останніх двох десятиліть кількість викиднів росла на 1% щорічно. У дедалі більшої кількості дівчаток настає раннє статеве дозрівання. Якщо ці тенденції збережуться, то технології штучної репродукції ставатимуть необхідними.

Швидкого вирішення цієї проблеми, за словами Свон, немає, але вона рекомендує прибрати всі шкідливі хімікати з будинків. Щоб це зробити, вона пропонує відмовитися від оброблених харчових продуктів, вибирати засоби для особистого догляду без вмісту фталатів, а також замінити пластикові контейнери для продуктів на скляні. Але вона визнає, що проблема так просто не зникне. І потрібні будуть інші хімікати на заміну в різних товарах, які люди купують. На її думку, це те, чим повинні зайнятися уряди і хімічна індустрія.

Разом з тим, дослідниця підкреслює, що надія на те, що чоловіки збережуть репродуктивну здатність, все-таки є. У 2017 році вчені провели експерименти на мишах. Виявилося, що гризуни, які контактували з естрогенними хімікатами на початку життя, але після з ними не стикалися, змогли відновити нормальну кількість сперматозоїдів вже через три покоління. Але Свон визнає, що у випадку з людьми «три покоління - доволі довгий період».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Президент Єгипту заявив про занадто високі темпи народжуваності в країні

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що світ фактично вступає в епоху глобального падіння рівня народжуваності безпрецедентних масштабів, і наслідки цієї тенденції недооцінюються. Світовий коефіцієнт народжуваності вже впав більш ніж на 50% за останні 50 років.