UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не картопля: вчені знайшли рослину, здатну вижити на Марсі

Мох може вижити в умовах пустелі та Антарктики.

Вчені знайшли мох, який може вижити на Марсі

Вчені знайшли мох, який може вижити на Марсі

Вчені знайшли земну рослину, яка відіграє вирішальну роль для розвитку життя на Марсі. І це не картопля, яку вирощував герой Метта Деймона у фільмі "Марсіанін", а скромний пустельний мох, повідомляє The Guardian.

Вчені з Китаю з'ясували, що мох Syntrichia caninervis, який зустрічається в Антарктиці та пустелі Мохаве, може вижити в марсіанських умовах, включаючи посуху, високий рівень радіації та екстремальний холод.

Читайте також: На Марсі знайшли «кам'яний попкорн»: про що це свідчить

Більше того, команда стверджує, що її робота – перша, яка концентрується на здатності виживання цілих рослин у такому середовищі, а також на потенціалі їхнього вирощування на поверхні планети, а не в теплиці.

"Унікальні дані, отримані в ході нашого дослідження, закладають основу для колонізації космічного простору з використанням природно відібраних рослин, адаптованих до екстремальних стресових умов", - пишуть дослідники.

У статті вони описали, як пустельний мох може не лише вижити, а й повністю відновитися після майже повного зневоднення. Він також виявився здатним регенерувати в нормальних умовах зростання після перебування до п'яти років при -80 градусах Цельсія і до 30 днів при -196 градусах Цельсія, а також після дії гамма-променів у дозах близько 500 Ґрей.

Вчені також використовували установку, яка створювала такі ж тиск, температуру, гази та ультрафіолетове випромінювання, як на Марсі. Виявилося, що мох здатний вижити в марсіанському середовищі та регенерувати в нормальних умовах зростання навіть після семи днів дії незвичайними умовами. Краще виживали рослини, які були висушені перед зануренням у камеру.

«Дивлячись у майбутнє, ми очікуємо, що цей багатообіцяючий мох можна буде доставити на Марс чи Місяць для подальшого тестування можливості колонізації та зростання рослин у космічному просторі», — пишуть дослідники.

Професор Стюарт МакДеніел, експерт з моху з Університету Флориди, який не брав участі в дослідженні, вважає, що ця ідея має свої переваги.

«Культивування наземних рослин є важливою частиною будь-якої довгострокової космічної місії, оскільки рослини ефективно перетворюють вуглекислий газ та воду на кисень та вуглеводи – по суті, повітря та їжу, необхідні людям для виживання. Пустельний мох є їстівним, але він може надати й інші важливі послуги в космосі», — сказав він.

З цими твердженнями погоджується і Агата Зупанська з Інституту SETI. За її словами, мох може збагатити та перетворити скельний матеріал, який є на поверхні Марса, створивши умови для виживання інших рослин.

Раніше вчені помітили ранкову паморозь, яка з'являється на деяких з найвищих гір Марса. Це гігантські вулкани, висота яких перевищує висоту Евересту втричі.