UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чеські вчені заявили про виявлення можливого цвяха з розп'яття Христа

Підтвердити знахідку на 100% поки неможливо.

Археологи виявили в монастирі Святого Іллі на півдні Чехії замурований коридор, який вів до таємної кімнати. У ній вчені знайшли останки людини, тварини і таємничу скриньку, повідомляє «Популярная механика».

Скриньку створили між 260 і 416 роками нашої ери. На її кришці вчені знайшли табличку з вигравіруваним написом IR (Iesus Rex або «Цар Ісус»). Дослідники відзначають, що так в Середньовіччі позначали реліквії, пов'язані з земним життям Христа. У самій скриньці був виявлений цвях із зігнутим золотим хрестом.

Монастир Святого Іллі був побудований в 1187 році і був захоплений гуситами в 1420 році. Археологи вважають, що таємна скарбниця була створена для приховування рідкісних артефактів від набігів військ.

Разом з тим, підтвердити достовірність знахідки на 100% на даний момент не можна. Гусити знищили архів монастиря, тому у вчених немає свідчень того, що така реліквія могла тут зберігатися. Наступного року вони планують провести серію експертиз.

Однак попередні дані вуглецевого аналізу дають надію археологам, оскільки виявилося, що знайдені артефакти виготовлені раніше IV століття, тобто до того, як в Європі почалося масове виробництво релігійних підробок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Археологи знайшли в Ізраїлі незвичайне дитяче поховання

Раніше міжнародна команда археологів на чолі з професором Йосефом Гарфінкелем з Єврейського університету заявила про те, що їй вдалося виявити поселення часів царя Давида, яке може бути руїнами біблійного міста Секелаг.