UA / RU
Підтримати ZN.ua

Частина атмосфери Землі розігрілася до максимуму за 20 років через удари магнітних бур

Пік температури означає, що ми наближаємось до сонячного максимуму.

Температура термосфери Землі розігрілася до максимуму за 20 років через удари магнітних бур, що обрушилися на неї. За словами вчених, надалі температура у другому за висотою шарі атмосфери планети зростатиме протягом наступних кількох років, оскільки сонячна активність наростає, повідомляє Live science.

Вона може впливати на супутнику на орбіті.

Читайте також: Вчені знайшли схожий на планету об'єкт з температурою вищою, ніж у Сонця

За даними NASA, термосфера простягається від верхньої частини мезосфери на висоті близько 85 кілометрів над землею до нижньої частини екзосфери, яка починається на висоті близько 600 кілометрів над землею. За екзосферою знаходиться космічний простір.

Вже понад 21 рік агентство вимірює температуру термосфери завдяки інфрачервоному випромінюванню, яке випромінюється молекулами вуглекислого газу та вуглецю. Вчені перетворюють дані, які отримує супутник TIMED, в термосферний кліматичний індекс (TCI), який вимірюється в тераватах, або ТВт (1 ТВт дорівнює 1 трильйону ват).

Як розповів Мартін Млінчак, провідний дослідник місії TIMED, 10 березня значення TCI досягло піку в 0,24 ТВт. Востаннє цей показник був таким високим 28 грудня 2003 року.

Піку температури було досягнуто через удари трьох магнітних бур, які обрушилися на Землю в січні та лютому. Вони пов'язані з корональними викидами маси на Сонце, і навіть потоками сонячного вітру.

«Ці бурі відкладають свою енергію в термосфері і змушують її нагріватися. Збільшення нагріву призводить до збільшення рівня інфрачервоного випромінювання оксиду азоту та вуглекислого газу у термосфері», - пояснив Млінчак.

Зазвичай інфрачервоне випромінювання після шторму охолоджує термосферу, додав він, але коли шторми повторюються, температура залишається високою. Після цього піку на Землю обрушилося ще мінімум дві магнітні бурі: одна 24 березня, яка була найпотужнішою сонячною бурею, що обрушилася на Землю за понад шість років, і ще одна така ж потужна буря 24 квітня.

Значення TCI, які слідували за цими бурями, були високими, але все ж таки не досягли березневого піку.

Магнітні бурі стають частішими та інтенсивнішими з наближенням максимуму сонячної активності, який настає кожні 11 років. Відповідно, і термосфера Землі слідує 11-річному циклу.

За прогнозами, нинішній максимум досягне 2025 року, а отже, і температура термосфери підвищуватиметься.

Нагадаємо, нещодавно на Сонці з'явилася пляма, розміри якої перевищують розміри Землі вчетверо. Її можна було побачити неозброєним оком.