UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський вчений створив електродроти з паростків салату

Вчений стверджує, що рослини можуть бути використані для створення гібридної електроніки, що складається з біологічних і кремнієвих компонентів.

Ендрю Адамацки з Університету Східної Англії в Брістолі (Великобританія) провів серію експериментів для вимірювання електричних властивостей паростків салату-латуку, пророслих за 3-4 дні. Він закріплював росток в 10-ти міліметровому розрив електричного кола, пропускав через нього струм силою 1 мікроампер і заміряв опір і електричний потенціал протягом 10 хвилин. Вчений повторив досвід з 25 паростками.

В середньому опір паростків становило 2,76 мегаома, що набагато вище опору звичайних провідників, але менше опір тканин інших живих організмів, зазначає вчений.

досі Адамацки створював експериментальні сенсори і процесори, використовуючи грибоподобные організми слизневики, однак вони виявилися занадто слабкими, залежними від навколишнього середовища. Пристрої з слизневиков було складно конструювати і контролювати. Тому вчений звернувся до рослин.

Адамацки вважає, що для створення гібридних приладів потрібно насамперед домогтися того, щоб коріння рослин проростали потрібним чином всередині заданої структури. Для цього він також зробив кілька експериментів, в яких рослини росли в лабіринті. Результати поки що суперечливі - виявилося, що в деяких випадках корені ростуть в напрямку виходу з лабіринту, а в інших - застряють на місці. Однак нові результати, отримані іншими вченими, показують, що в принципі керувати ростом коренів можна, зазначає він.

Інший напрямок подальших досліджень стосується використання рослин гібридних пристроях у якості сенсорів. Можливо, це буде їх першим застосуванням у гібридної електроніці, оскільки електричне опір рослин змінюється при охолодженні. !zn

Читайте також:

Британські фізики з'ясували, як ланцюжок з намистин "порушує" закон гравітації

Британські фізики довели, що гребля з Лондона в Нью-Йорк енергоефективніше авіаперельоту

Британські метеорологи займуться космічною погодою