UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британські вчені довели марність вітамінних додатків

Застосування більшості вітамінних додатків невиправдане і його слід уникати. Іноді вони навіть можуть нашкодити.

Вітамінні додатки - це майже завжди порожня витрата грошей без будь-якої користі для здоров'я, пише The Times. До такого висновку прийшла група експертів, проаналізувавши дані широких досліджень, в яких взяли участь півмільйона осіб.

Оголосивши про "закриття справи" про вітамінні і мінеральні додатки, які вживає населення Великобританії, вчені Медичної школи Університету Джонса Хопкінса і Уорікського університету заявили, що накопичені свідчення припускають, що "доповнення дієти дорослих, які отримують повноцінне харчування... не має явних переваг і може навіть нашкодити".

Один з учених також висловив думку про те, що компанії, які продають у Великобританії харчові додатки на суму понад 650 млн фунтів стерлінгів на рік, створюють помилкову тривогу, щоб запропонувати непотрібне лікування.

Заява академіків збіглася з появою відразу трьох наукових робіт, повідомляє автор статті Том Віппл. Одна з них є аналізом 24 попередніх випробувань з участю 450 тисяч осіб, що виявили відсутність позитивного впливу вітамінних додатків на смертність. Друга робота вивчила вплив додатків на погіршення когнітивних здібностей 6 тисяч літніх чоловіків. Поліпшень протягом 12 років виявлено не було. Третє дослідження спостерігало за 1700 чоловіками і жінками з серцевими захворюваннями протягом приблизно п'яти років і не виявило переваг у тих, хто вживав додатки.

Вчені заявили, що ці свідчення очевидні при своєму зіставленні. Вони написали в журналі Annals of Internal Medicine, що застосування більшості додатків невиправдане і його слід уникати. "Ці вітаміни не слід застосовувати для запобігання хронічним захворюванням", - відзначають вони.

Дослідники вважають, що дієта населення західних країн самодостатня, за винятком деяких випадків. Зокрема, Національна служба охорони здоров'я Великобританії рекомендує жінкам, які намагаються зачати дитину, вживати фолієву кислоту, а літнім людям і дітям до п'яти років - вітамін D, але вважає більшість інших додатків непотрібними. !zn

Читайте також:

Британські вчені розкрили таємницю обертання давньоєгипетської статуетки

Британські вчені просканують мозок покупців під час походу до магазину

Британські вчені припустили, що через п'ять років канцелярських працівників витіснять роботи