UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Брама в пекло» в Сибіру швидко розширюється: чим це загрожує

З 1991 по 2018 рік обвал збільшився втричі.

Батагайський мегаобвал стрімко розширюється

Батагайський мегаобвал стрімко розширюється

Гігантська діра, що утворилася у Сибіру кілька десятиліть тому, стрімко розширюється. Її форма нагадує ската або гігантського пуголовка, хоча спочатку це була смуга, ледь помітна на супутникових знімках 1960-х років, повідомляє Science Alert.

Тепер це прірва з крутими урвищами, чітко помітна з космосу. За даними Геологічної служби США, з 1991 по 2018 рік діра збільшилася у розмірі втричі.

Батагайський кратер, який також називають Батагайкою або «брамою в пекло», є частиною більш глобальної проблеми, яка стосується всієї Землі.

Читайте також: Доісторичний перепис: зміни клімату призвели до різкого зниження чисельності стародавніх людей

Арктика нагрівається швидше ніж інші частини планети. В результаті вічна мерзлота, яка є товстим шаром постійно замороженого грунту, швидко тане. І Батагайський кратер насправді не є кратером. Це найбільший у світі «регресивний просадний провал», що є ямою, яка утворюється, коли танення вічної мерзлоти призводить до провалу землі, створюючи зсув, оскільки земля по її краях провалюється в яму.

В Арктиці існує безліч провалів, що відтають, але через свої розміри Батагайка заслужила назву «мегапровалу». І він є уособленням того, що чекає на нас попереду.

У міру танення вічної мерзлоти всі мертві рослини та тварини, які були заморожені в ній упродовж століть, починають розкладатися, викидаючи в атмосферу вуглекислий газ та метан. Це потужні гази, що утримують тепло, які викликають ще більше підвищення глобальної температури, викликаючи ще швидше танення вічної мерзлоти.

І ця петля зворотного зв'язку може мати жахливі наслідки. Вічна мерзлота покриває 15% суші у Північній півкулі. Загалом вона містить у два рази більше вуглецю, ніж атмосфера.

Одне дослідження підрахувало, що танення вічної мерзлоти може призвести до викиду в атмосферу такої кількості парникових газів до 2100 року, як велика промислова країна.

«Ми багато чого не знаємо про цю петлю зворотного зв'язку і про те, як вона обов'язково буде розгортатися, але існує потенціал для дуже великих змін у кліматичній системі, що відбуваються в дуже швидких геологічних часових масштабах», — заявив Роджер Міхаелідіс, геофізик з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі.

Тобто танення вічної мерзлоти може посилити кліматичну кризу. Але як, до кінця не ясно. Вивчення таких утворень, як Батагайський мегаобвал, може допомогти в цьому.

У ході нового дослідження вчені використали дані супутників та безпілотників для побудови 3D-моделей мегапровалу та розрахунку його розширення з часом. Вони з'ясували, що кількість льоду та вічної мерзлоти, яка розтанула у Батагайці, можна порівняти з 14 пірамідами Гізи. Обсяг кратера збільшується приблизно на мільйон кубічних метрів щороку.

Дослідники також підрахували, що мегапровал вивільняє близько 4000-5000 тонн вуглецю на рік. Це приблизно стільки, скільки щорічні викиди від споживання енергії 1700–2100 будинків у США.

Раніше вчені заявили про те, що змогли наблизитися до розгадки таємниці загадкових «морозних пагорбів», розкиданих по всьому Сибіру, які періодично лопаються, утворюючи гігантські кратери. Тепер дослідники змогли зрозуміти причини цього.