UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без екіпажу: корабель Starliner успішно повернувся на Землю

Астронавти залишаться на МКС до лютого 2025 року.

Starliner повернувся на Землю

Starliner повернувся на Землю

Космічний корабель Starliner компанії Boeing успішно повернувся на Землю у безпілотному режимі. Він приземлився у Нью-Мехіко, у космічній гавані Вайт-Сендс, повідомляє NASA.

Тепер Starliner відправлять до Космічного центру імені Кеннеді NASA у Флориді для перевірки та обробки.

Читайте також: NASA пояснило появу загадкових звуків зі Starliner на МКС

Корабель запустили до космосу 5 червня, це був перший політ Starliner з екіпажем на борту. Це був випробувальний політ, необхідний сертифікації корабля для польотів на Міжнародну космічну станцію (МКС).

Перша пробна пілотована місія Starliner із самого початку була проблемною. Корабель із двома астронавтами на борту, Бутчем Вілмором та Суні Вільямс, стартував з мису Канаверал 5 червня. Спочатку планувалося, що місія буде короткою і займе приблизно тиждень. Вона мала завершити сертифікацію Starliner для регулярних перевезень вантажів та екіпажу на МКС і назад. Але витік гелію, через який запуск перенесли, обернувся п'ятьма витоками та чотирма несправними двигунами вже на орбіті.

Хоча капсулі вдалося пристикуватися до МКС під ручним управлінням, вона, як зазначають у NASA, "не застрягла" біля причалу.

Після цього у NASA виникли сумніви щодо безпеки корабля для пілотованих польотів. Після перевірок та вивчення варіантів було прийнято рішення, що Starliner повернеться на Землю в безпілотному режимі. Вілмор і Вільямс залишаться на МКС до лютого 2025 року і полетять додому на кораблі SpaceX.