UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи знайшли зірку - брата Сонця

Зірку не видно неозброєним оком, але легко помітно вже у бінокль. Вона знаходиться у сузір'ї Геркулеса на відстані 110 світлових років від Сонця і масивніша за наше світило на 15%.

Вчені зі США, Росії та Австралії знайшли зірку, яка, ймовірно, утворилася з тієї ж газопилової хмари, що й Сонце. Стаття учених підготовлена до публікації в The Astrophysical Journal.

Знайдена вченими зірка HD 162826 знаходиться у сузір'ї Геркулеса на відстані 110 світлових років від Сонця і масивніша за наше світило на 15%. Зірку не видно неозброєним оком, але легко помітно вже у бінокль; її видно неподалік від яскравої зірки Вега. Дослідники припускають, що поруч із HD 162826 можуть бути невеликі супутники, подібні до планет земної групи, тоді як планет-гігантів, таких як Юпітер, швидше за все, немає.

У пошуках "сонячних братів" астрономи провели спектроскопію близько 30 зірок і досліджували унікальні для сонцеподібних планет дані щодо хімічних елементів барію та іттрію, а також вивчали параметри орбітального руху.

Вчені сподіваються, що проведене ними дослідження прояснить механізми формування систем, подібних до Сонячної, і сприяє визначенню областей в космосі, де можна шукати життя. Надалі вчені планують дослідити параметри орбіт "братів" Сонця і змоделювати їхню еволюцію назад у часі, щоб визначити область в Чумацькому шляху, де ці зірки утворилися. !zn

Читайте також:

Число відомих планет за межами Сонячної системи перевищило одну тисячу

Дізнатися про придатність інших планет для життя стане простіше завдяки новій розробці вчених