UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи знайшли систему з п'ятьма резонансними планетами

Зірка знаходиться на відстані близько 200 світлових років від Землі.

Астрономи за допомогою Дуже великого телескопа виявили систему з шести планет, п'ять з яких обертаються в резонансі. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, на думку дослідників, ця система може надати важливі дані про те, як формуються планети, в тому числі, Сонячної системи.

Зірка TOI-178 знаходиться на відстані 200 світлових років від Землі в сузір'ї Скульптора. Коли астрономи вперше спостерігали її, вони подумали, що знайшли дві планети, які обертаються по одній і тій же орбіті. Але більш детальні спостереження показали, що все йде інакше. Виявилося, що в систему входять не дві планети, які обертаються на приблизно однаковій відстані від зірки, а ціла група небесних тіл, які утворюють дуже цікаву конфігурацію.

Вчені з'ясували, що в систему входять шість планет і всі вони, крім найближчої до світила, пов'язані якимось «танцем», тобто, знаходяться в резонансі. Це означає, що в їхньому русі навколо зірки є конфігурації, що регулярно повторюються. Схожі резонансні явища спостерігаються в орбітах трьох «галілеєвих супутників» Юпітера: Іо, Європи і Ганімеда. Найближча з них до Юпітера, Іо, здійснює навколо материнської планети чотири повних оберти, поки Ганімед, найдальший супутник з трьох, здійснює всього один; а Європа здійснює навколо Юпітера один оберт за час двох обертів Іо.

За словами дослідників, у п'яти зовнішніх планет системи TOI-178 спостерігається набагато складніша система резонансів, один з найдовших «резонансних ланцюжків», з тих, що коли-небудь були знайдены у планет. П'ять планет системи утворюють резонансний ланцюг 18:9:6:4:3. Поки друга від зірки планета (перша в резонансному ланцюзі) здійснює 18 обертів, третя від зірки (друга в ланцюзі) робить їх 9, і так далі.

Астрономам вдалося знайти тільки п'ять планет системи, але, аналізуючи їх резонансний ритм, визначили, де повинна знаходитися ще одна планета.

«Орбіти в цій системі дуже строго впорядковані, і це говорить нам про те, що з часу утворення системи вона розвивалася надзвичайно спокійно», - заявив один з авторів роботи Янн Аліберті з Бернського університету.

Разом з тим, вчені підкреслюють, що щільність планет системи «впорядкована набагато гірше». "І виявляється, що планета, настільки ж щільна, як Земля, розташована по сусідству з іншою, прямо-таки м'якою, як пух, з щільністю, вдвічі меншою, ніж у Нептуна; а слідом за нею йде планета, з щільністю, як у Нептуна. Це зовсім не схоже на те, до чого ми звикли", - зазначає Натан Хара з Женевського університету.

У Сонячній системі планети розташовані більш впорядковано: щільні кам'янисті розташовуються близько до зірки, а газові гіганти - далі від неї.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Астрономи знайшли планети біля однієї з найстаріших зірок Чумацького Шляху

Раніше астрономи за допомогою телескопа TESS підтвердили існування екзопланети KOI-5Ab, яка знаходиться в потрійній системі. Перші свідчення існування небесного тіла отримав ще в 2009 році телескоп «Кеплер».