UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи знайшли рекордно малий білий карлик з великою масою

Білий карлик за розміром як Місяць.

Американські астрономи відкрили білий карлик ZTF J1901+1458, який знаходиться у 130 світлових роки від Сонця, повідомляє Naked Science.

ZTF J1901+1458 - це однин із найменших бліих карликів, який коли-небудь знаходили астрономи. Її радіус складає приблизно 2140 км, а це трохи більше ніж у Місяця.

Іларія Каяццо та її колеги з Каліфорнійського технологічного інституту для спостережень користувалися як наземними, так і космічними телескопами. Астрономи відзначили, що ZTF J1901+1458 зберігає неймовірно потужне магнітне поле, яке в мільярди разів сильніше земного. Крім цього воно швидко обертається, роблячи повний оборот менш ніж за сім хвилин.

Білі карлики утворюються, коли невеликі зірки, порівнянні з Сонцем, добігають кінця свого життя. У цей час в них закінчується ресурс та вони починають руйнуватися. І вже під час руйнування, зірка скидає оболонку і залишається ядро, яке потім стає білим карликом.

Тому науковці припускають, що білий карлик утворився у подвійній системі, де він пережив злиття з іншим білим карликом, що надало ZTF J1901+1458 рекордну масу, магнітне поле та швидке обертання. Вони підрахували ще й приблизний вік білого карлика, йому близько 100 мільйонів років. І теоретично, ZTF J1901+1458 у майбутньому може стати нейтронною зіркою.

Читайте також: Астрономи виявили наднову зірку нового типу

Нагадаємо, що астрофізики виявили чорну діру, яка поглинає нейтронну зірку. Хоча раніше, вони тільки припускали існування такого злиття.