UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи знайшли галактику, яка не випромінює світло

Вона знаходиться на відстані 94 мільйонів світлових років від Землі.

Вчені виявили карликову галактику, яка з якоїсь причини не випромінює світло у видимому діапазоні. Малоймовірно, що вона випромінює якесь світло взагалі, повідомляє Science Alert.

Галактики можуть бути різних видів та форм, але у них є спільні риси. Зазвичай у центрі розташовується чорна діра, вони містять багато газу та зірок, а також темну матерію, яка допомагає всьому цьому триматися разом. І хоча темна матерія справді темна, зірки, газ та гарячий матеріал випромінюють яскраве світло.

Читайте також: Тепер офіційно: «Джеймс Вебб» знайшов найдавніші галактики

Але нова галактика не така. Об'єкт, який отримав назву FAST J0139+4328, розташований на відстані 94 мільйонів світлових років від нас. І вона є тим, що називається темною галактикою.

Хоча в ній присутня невелика кількість зірок, вона здебільшого складається з темної матерії.

«FAST J0139+4328 є ізольованою темною карликовою галактикою. Ізольована темна галактика виявлена у найближчому Всесвіті вперше», — пише група астрономів на чолі з Цзінь-Лонг Сюй з Китайської академії наук у Пекіні.

Знайти галактику вдалося за допомогою телескопа FAST. Дослідники шукали хмари нейтрального атомарного водню в міжгалактичному просторі у пошуках рис, властивих галактиці. І вони досягли успіху: радіохвилі, випромінювані хмарою водню на відстані 94 мільйонів світлових років, відповідали дисковій галактиці, що обертається, але не супроводжувалися оптичним світлом, яке очікувалося від неї. Подальші спостереження в інфрачервоному та ультрафіолетовому діапазонах виявили слабку розсіяність зірок.

Поєднавши всі дані, вчені змогли визначити властивості галактики. За оцінками, її маса становить приблизно 690 тисяч сонячних мас у зірках, і приблизно 83 мільйони сонячних мас у молекулярному водні. Загальна баріонна маса галактики становить близько 110 мільйонів мас Сонця.

Крім того, команда змогла розрахувати швидкість обертання FAST J0139+4328 та, виходячи з цього, її загальну масу, яка становила 5,1 мільярда сонячних мас. Це означає, що галактика приблизно на 98% складається із темної матерії.

Нагадаємо, у січні над Гаваями з'явився ще один незвичайний об'єкт. Це був «вир», що світився, форма якого нагадувала крихітну галактику. Вчені розповіли, що це було.