UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи запропонували нове пояснення падінню яскравості зірки Бетельгейзе

На думку вчених, воно могло бути пов'язане з викидом плазми.

Вчені на чолі з дослідницею з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Андреа Дюбрей запропонували нове пояснення різкого падіння яскравості зірки Бетельгейзе, яке спостерігалося в кінці 2019 - початку 2020 року. На їхню думку, воно могло бути пов'язане з неймовірно потужним викидом плазми в південній півкулі світила, повідомляє Naked science.

Бетельгейзе - одна з найбільших і найяскравіших зірок на небі. Вона приблизно в 15 разів масивніша за Сонце і в десятки разів яскравіша. Зірка хаотично і різко змінює свою яскравість, тому вчені вважають, що незабаром вона може вибухнути надновою. В кінці 2019 року Бетельгейзе почала втрачати свою яскравість, ставши майже втричі тьмянішою, ніж зазвичай, через що багато дослідників очікували швидкого колапсу зірки. Але вже до кінця 2020 року вона має повернулася до своєї нормі.

У ході нового дослідження вчені проаналізували знімки телескопа «Хаббл», який спостерігав за зіркою Бетельгейзе в кінці 2019 - початку 2020 року. На зображеннях, які були отримані з вересня по листопад, дослідники помітили значний асиметричний викид речовини з південної півкулі зірки.

Нестабільний надгігант і без того швидко відкидає матерію, однак протягом цих трьох місяців Бетельгейзе втратила вдвічі більше речовини, ніж в «звичайному режимі». Швидкість цього потоку досягала більше 300 тисяч кілометрів на годину, зірка втрачала масу в 30 мільйонів разів швидше, ніж Сонце. Опинившись на достатньому видаленні, вся ця розпечена плазма остигала і конденсувалася в пил, який і викликав часткове екранування величезної зірки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше астрономи за допомогою Дуже великого телескопа одержали знімок зірки Бетельгейзе. Отримані знімки показують не тільки потьмяніння зірки, але і зміну її видимої форми.