UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи зафіксували найсильніший суперспалах на зірці

Спалах виявився в 20 разів сильнішим за подібні події, які зазвичай відбуваються на Сонці.

Вчені з Кіотського університету зафіксували гігантський спалах на зірці AD Leonis, яка знаходиться на відстані 16 світлових років від Сонця. Як повідомляє «Популярная механика», спалах в 20 разів сильніший за подібні події, які зазвичай відбуваються на Сонці.

Всього за одну ніч вчені за допомогою телескопа «Сеймей» зареєстрували 12 спалахів, один з яких був дуже сильним. Відзначається, що зазвичай температура поверхні цього червоного карлика нижча, ніж у Сонця.

Такі «надспалахи» відбуваються не часто. Але якщо говорити про Сонце, то коли вони трапляються, то призводять до сильних магнітних бурь. Вони теоретично можуть вивести з ладу технологічну інфраструктуру на нашій планеті. Тому, це одна з причин, за якою такі явища, що відбуваються на зірках, цікавлять вчених. За ним можна змоделювати, що буде відбуватися, якщо такий спалах станеться на Сонці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше астрономи з Університету Уорвіка виявили ядро ​​планети, яке обертається навколо далекої зірки. На думку дослідників, в минулому це був газовий гігант, який знаходиться дуже близько до свого материнського світила.