UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи вперше виявили магнітне поле у екзопланети

Вчені вважають, що магнітні поля у екзопланет можуть виступати в ролі щита.

Міжнародній групі астрономів вперше вдалося зареєструвати ознаки наявності магнітного поля у планети поза Сонячною системою. Магнітне поле Землі грає роль захисного екрану, дослідники вважають, що так само може відбуватися і у екзопланет, повідомляє Phys.org.

Ознаки існування магнітного поля знайшли за допомогою телескопа «Хаббл». Магнітне поле є найбільш відповідним поясненням існування протяжної області заряджених частинок, які оточують планету і йдуть геть від неї, створюючи подобу хвоста.

У ході дослідження вчені спостерігали за екзопланетою HAT-P-11b, що знаходиться на відстані 123 світлових років від Землі. Її розміри можна порівняти із Нептуном. Під час спостереження об'єкт здійснив шість транзитів диском своєї материнської зірки, спостереження за ним проводили в ультрафіолетовому спектрі.

Читайте також: Вчені знайшли ще одну планету з «пекельними» умовами

«Хабблу» вдалося зафіксувати присутність іонів вуглецю – заряджених частинок, які взаємодіють із магнітними полями, – у магнітосфері планети. Це регіон, який оточує космічний об'єкт та утворений взаємодією із зоряним вітром.

«Це перший випадок прямого виявлення сигнатур магнітного поля на планеті за межами нашої Сонячної системи. Сильне магнітне поле на Землі може захистити її атмосферу та поверхню від прямого бомбардування енергетичними частинками, що складають сонячний вітер. Ці процеси сильно впливають на еволюцію життя на Землі, тому що магнітне поле захищає організми від цих частинок», - заявила одна із співавторів роботи Гільда Баллестер.

Відкриття магнітного поля HAT-P-11b є важливим кроком на шляху дослідження придатності екзопланет для життя. Не у всіх планет і супутників у нашій системі є магнітні поля, а зв'язок між їхнім існуванням та придатністю об'єкта для життя все ще необхідно дослідити.

Вчені провели 3D-моделювання, яке дозволило вивчити взаємодію верхніх шарів атмосфери планети та її магнітного поля з сонячним вітром. Фізика, що лежить в основі магнітосфери Землі та HAT-P-11b, виявилася схожою. Разом з тим екзопланета розташовується дуже близько до своєї материнської зірки, через що верхні шари її атмосфери «скипають» і викидають у космос «хвіст».

Дослідники також помітили, що металевість HAT-P-11b (вміст елементів, важчих за водень і гелій) виявилася нижчою, ніж очікувалося. Нептун і Уран, які знаходяться в Сонячній системі, багаті на метали, але мають слабкі магнітні поля, у той час як більші гіганти, Юпітер і Сатурн, мають нижчу металевість, а їхнє магнітне поле сильніше. Вчені відзначають, що низький вміст металів у HAT-P-11b суперечить існуючим моделям утворення екзопланет.

«Хоча маса HAT-P-11b складає лише 8% від маси Юпітера, ми думаємо, що екзопланета більше схожа на міні-Юпітер, ніж Нептун. Атмосферний склад, який ми бачимо на HAT-P-11b, передбачає, що необхідно провести додаткову роботу для уточнення існуючих теорій про те, як загалом утворюються певні екзопланети», - наголосила Баллестер.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи виявили кам'янисту планету, яка здійснює оберт навколо своєї зірки всього за вісім годин. Об'єкт може пролити світло на найбільш загадкових представників класу екзопланет.