UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили зв'язок між рельєфом Венери та її хмарами

Рельєф поверхні планети впливає на швидкість хмар.

Міжнародна група вчених виявила зв'язок між рельєфом Венери і товщею хмар в її атмосфері, повідомляє Naked Science.

У ході дослідження вчені проаналізували дані, які були отримані європейської міжпланетною станцією Venus Express, та виявили взаємозв'язок "між станом верхнього хмарного шару Венери і рельєфом підстилаючої поверхні". Виявилося, що рельєф Землі Афродіти, великої височини недалеко від екватора, впливає на швидкість вітру і шар хмар у цій частині планети. "У тій же області спостерігається надлишок вмісту водяної пари", – відзначають дослідники.

Читайте також: Вчені зняли відео сходу Землі і Венери над Місяцем

Атмосфера Венери складається в основному з вуглекислого газу і азоту. Поверхню планети повністю приховують надзвичайно густі хмари, що складаються з крапель сірчаної кислоти. При цьому тиск на поверхні Венери перевищує земний майже в 100 разів.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники NASA розробляють станції для дослідження Венери. Згідно до задуму вчених, вони будуть схожі на дирижаблі і будуть літати в атмосфері планети на безпечній для людини висоті. На борту кожної венеріанської станції буде по два астронавти. Експедиція триватиме 30 днів, після чого дослідники будуть повертатися на Землю.