UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили ще одну галактику-супутник Чумацького Шляху

Діаметр галактики складає близько 124 світлових років.

Астрономи завдяки даним, отриманим за допомогою телескопа Subaru, відкрили тьмяну галактику-супутник Чумацького Шляху. На думку дослідників, навколо нашої галактики може обертатися ще безліч маленьких і тьмяних галактик. Висновки вчених були опубліковані в Astrophysical Journal.

Астрономи підкреслюють, що світність галактики Virgo I в 1,5 мільярда разів нижча, ніж у найбільшого супутника Чумацького Шляху – Великої Магелланової хмари, і менша, ніж у більшості зірок. За розрахунками дослідників, галактика знаходиться на відстані 280 тисяч світлових років від Сонця і простягається на 124 світлових років. Для порівняння, довжина Чумацького Шляху складає 100 тисяч світлових років.

Читайте також: "Хаббл" зробив знімок "неправильної" галактики із сузір'я Волосся Вероніки

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.