UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили рідкісну систему з коричневого карлика і невеликої планети

Система розташовується на відстані 1600 світлових років від Землі.

Вчені виявили незвичайну систему, яка складається з пари коричневих карликів, навколо одного з яких обертається космічне тіло, що є чимось середнім між планетою і супутником.

Коричневі карлики є перехідною ланкою між великими планетами і зірками. Володіючи досить великою масою, вони недостатньо важкі, щоб в їхніх надрах почали відбуватися потрібні для світіння термоядерні реакції на основі водню. Пару таких об'єктів астрономи виявили на відстані 1600 світлових років від Землі.

Навколо одного з карликів обертається невелика планета, маса якої складає всього 70% від земної, як у Венери. Орбіта планети становить приблизно 50 мільйонів кілометрів, що можна порівняти з орбітою Меркурія, коли він підходить до Сонця максимально близько. Повний оборот навколо зірки планета робить за півтора земних роки.

Читайте також: Вчені виявили найсильніші вітри на екзопланеті

За словами авторів, "перехідна система OGLE-2013-BLG-0723LB/Bb, що складається з планети венеріанської маси і коричневого карлика, може розглядатися або як зменшена версія системи з планети і подвійної зірки, або як збільшена версія системи з супутника, планети і зірки".

Раніше повідомлялося про те, що команда астрономів висловила припущення, згідно до якого спіральний візерунок, що формується в пилу навколо новоутворених зірок, може свідчити про наявності величезних прихованих планет. При цьому вік зірок становить всього кілька мільйонів років, тобто близько одного відсотка від віку Сонця.