UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили двійника Венери

Планета робить повний оборот навколо зірки за 8,7 дня.

Група астрономів заявила про відкриття екзопланети Kepler-1649, яка нагадує Венеру. Планета розташовується на відстані 219 світлових років від Землі. Висновки дослідників опубліковані в The Astronomical Journal.

Діаметр виявленої планети становить 1,08 діаметра Землі, а потік променистої енергії, що потрапляє на неї з зірки, у 2,3 рази більший, ніж у нашої планети – приблизно як у Венери. Сама зірка в кілька разів менша за Сонце, а повний оборот навколо неї планета робить за 8,7 дня.

Варто відзначити, що автори відкриття вказали також кілька особливостей, які відрізняють планету від Венери. По-перше, Kepler-1649 – це червоний карлик спектрального класу М. Такі зірки набагато активніші за наше Сонце, що, з урахуванням близького розташування Kepler-1649b, повинно мати великий вплив на її стан.

Крім того, планета отримує випромінювання більш довгохвильового діапазону і повинна відчувати дію приливних сил, що виникають при русі в гравітаційному полі зірки. Така ситуація привертає великий інтерес астрономів, і дослідження Kepler-1649b будуть продовжені: можливо, вони дозволять краще зрозуміти деякі фактори, які зробили і нашу Венеру такою несхожою на Землю, негостинною планетою.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники NASA розробляють станції для дослідження Венери. Згідно до задуму вчених, вони будуть схожі на дирижаблі і будуть літати в атмосфері планети на безпечній для людини висоті. На борту кожної венеріанської станції буде по два астронавти. Експедиція триватиме 30 днів, після чого дослідники будуть повертатися на Землю.