UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи виявили найбільшу групу блукаючих планет

Об'єкти не обертаються навколо зірки, а вільно переміщуються у просторі.

Астрономи виявили в Чумацькому Шляху 70 блукаючих планет, що стало найбільшою групою подібних об'єктів, знайдених на даний момент. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, до цього подібних планет було відомо небагато.

Зазначається, що отримати зображення планет, що розташовуються далеко від зірок, здатних їх освітлювати, неможливо. Але вчені скористалися тим, що за мільйони років, які минули з моменту їхнього утворення, планети все ще є досить гарячими, щоб світитися. Це дає змогу виявити їх за допомогою чутливих камер.

Читайте також: Астрономи вперше виявили магнітне поле у екзопланети

У близькій до Сонця області зореутворення вчені знайшли щонайменше 70 нових бродячих планет з масами, близькими до маси Юпітера. У ході дослідження вони вивчали дані, отримані протягом 20 років на багатьох наземних та космічних телескопах.

За словами вчених, ймовірно, що самотніх планет може бути набагато більше, ніж вдавалося знайти. Вивчаючи вже виявлені об'єкти, дослідники зможуть знайти пояснення, як утворюються інші планети. Деякі вчені вважають, що планети-мандрівники формуються при стисканні газових хмар, які надто малі, щоб із них могла конденсуватися зірка. Можливо також, що їх було викинуто з материнської системи. Який із цих механізмів вірогідніший, поки що сказати важко.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи виявили кам'янисту планету, яка здійснює оберт навколо своєї зірки всього за вісім годин. Об'єкт може пролити світло на найбільш загадкових представників класу екзопланет.