UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи спрогнозували майбутнє Сонячної системи за допомогою "зірки смерті"

Білий карлик WD 1145+017 руйнує планетну систему, що обертається навколо нього.

Вчені помітили подальше руйнування білим карликом WD 1145+017 планетної системи, що обертається навколо нього. На думку дослідників, ці спостереження дозволяють побачити далеке майбутнє Сонячної системи. Висновки вчених були опубліковані в Astrophysical Journal Letters.

Зоряна система WD 1145+017 була виявлена приблизно сім місяців тому і з тих пір частка блокованого уламками світла зросла на 10-11%. На думку дослідників, це свідчить про подальше подрібнення уламків планет. Кожна з них приблизно в чотири рази більші зірки і була сформована не монолітними гірськими породами, а уламками газу і пилу.

Під час спостережень астрономи виявили шість уламків однієї або декількох планет. Непрямі ознаки вказують на те, що їхня кількість може досягати 10-15. Всі уламки обертаються навколо WD 1145+017 на такій же відстані, що і раніше виявлені (і пізніше розпалося на фрагменти) небесні тіла - близько 840 тисяч кілометрів (це приблизно в два рази більше відстані між центрами Землі і Місяця).

Читайте також: Телескоп "Хаббл" зробив фото "веселки" новонародженої зірки

Білий карлик WD 1145+017 знаходиться на відстані 570 світлових років від Землі в сузір'ї Діви. Його вік оцінюється в 175 мільйонів років. Вчені вважають, що через кілька мільярдів років Сонце стане червоним гігантом і поглине Меркурій, Венеру, а також, ймовірно, що Землю і Марс. Згодом світило перетвориться на білий карлик і аналогічно WD 1145+017 почне руйнувати об'єкти навколо себе.

Раніше астрономи виявили незвичайну карликову зірку, яка переміщується по Всесвіту на величезній швидкості і містить небувалу кількість вуглецю. На думку дослідників, зірка не могла виробити весь вуглець самостійно і, швидше за все, отримала його від своєї великої сусідки.