UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи розкрили майбутнє Магелланових хмар

Велика Магелланова хмара поглине Малу.

Вчені з Чилі, Бразилії та Італії заявили про те, що Велика Магелланова хмара (БМХ) поглине Малу (ММХ) у результаті приливного руйнування до того, як обидві галактики стануть частиною Чумацького Шляху. Результати своїх досліджень астрофізики опублікували на сайті arXiv.org.

Вчені поставили під сумнів теорію, згідно з якою Велика й Мала Магелланови хмари будуть окремо поглинені Чумацьким Шляхом. Раніше вченим було відомо, що близько 5% зірок, які розташовуються в БМХ рухаються в тому ж напрямку, що і зірки в ММХ.

Свої висновки вчені засновують на нещодавно отриманих даних по металічність (вміст в зірках елементів, важчих за гелій) і вік світил ММХ і БМХ, які збільшили раніше відому вибірку. Зокрема, астрофізики розрахували ці параметри для розсіяного скупчення NGC 152, розташованого в ММХ та прийнятого у дослідженні за еталонне.

Вік і градієнт металічності NGC 152 рівні 2,6±0,6 мільярда років і -0,19±0,09 відповідно. Ці дані відповідають моделям, в яких важка галактика, тобто БМХ, поступово поглинає більш легку (ММХ).

Приблизно через чотири мільярди років галактики стануть частиною Чумацького Шляху, а через п'ять мільярдів років вони стануть частиною галактики Андромеда.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.