UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи роздивилися деталі газової "павутини" в туманності Оріона

Туманність Оріона розташовується на відстані 1350 світлових років від Землі.

Вчені за допомогою телескопа ALMA отримали знімок "павутини" волокон міжзоряної речовини в туманності Оріона. Як повідомляється на сайті Європейської південної обсерваторії, на фото деталі "павутини" виглядають розпеченими до червоного, але насправді вони такі холодні, що спостерігати їх можна тільки з такими телескопами, як ALMA.

Кудлаті структури, що покривають все поле зору – довгі пасма холодного газу, невидимі ні в оптичних, ні в інфрачервоних променях і помітні тільки на міліметрових хвилях.

Астрономи, які отримали це зображення, досліджують структуру і склад газових волокон. Вони шукають ознаки однієї зі складових частин цієї "павутини" - газоподібного диазениліуму. В процесі пошуку дослідницька група виявила мережу з 55 окремих волокон.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.