UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи помітили свіжий лід на північному полюсі Енцелада

В обох півкулях супутника Сатурна відбулася схожа геологічна активність.

Вчені проаналізували дані, які були зібрані станцією Cassini за 13 років досліджень, і отримали нові зображення супутника Сатурна Енцелада. Вони допомогли дослідникам вивчити геологічну активність небесного тіла, повідомляє NASA.

У результаті вчені отримали найдетальніше зображення Енцелада в інфрачервоному світлі. Воно допомогло помітити, що північна півкуля супутника Сатурна покрита свіжим льодом.

Ще в 2005 році команда місії Cassini виявила, що Енцелад викидає потужні струмені льоду і газу, які, імовірно, виходять з підлідного океану супутника. Нова карта Енцелада показує інфрачервоні сигнали, які узгоджуються з геологічною активністю на південному полюсі небесного тіла.

Разом з тим, подібні особливості в інфрачервоному світлі були помічені і на північному полюсі Енцелада. Це свідчить про те, що він також покритий новим льодом. Більш того, це означає, що схожі геологічні процеси відбуваються на обох полюсах супутника Сатурна. Поява свіжого льоду в північній півкулі може бути пов'язано або з такими ж струменями, як у південній, або ж з поступовим просочуванням на поверхню матеріалу підлідного океану.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: «Хаббл» зробив знімок літнього Сатурна

Раніше вчені з'ясували, що найбільший супутник Сатурна Титан віддаляється від планети набагато швидше, ніж припускали вчені. Нові дані свідчать про те, що він "тікає" на швидкості 10 сантиметрів на рік, а це в 100 разів швидше, ніж передбачалося.