UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрономи отримали знімок "зоряних ясел" із сузір'я Стрільця

Туманність розташовується на відстані 5500 світлових років від Землі.

Вчені за допомогою Дуже великого телескопа отримали знімок туманності Sharpless 29. Як наголошується на сайті Європейської південної обсерваторії, на знімку можна побачити багато цікавих астрономічних явищ, у тому числі хмари космічного пилу і газу, які відображають, поглинають і перевипромінюють світ молодих гарячих зірок всередині туманності.

Туманності Sharpless 29 розташовується на відстані близько 5500 світлових років від Землі в сузір'ї Стрільця, поряд з ще більш широкою туманністю Лагуна. В ній зосереджено багато астрономічних чудес, у тому числі дуже активна область зореутворення NGC 6559: туманність в самому центрі кадру.

Ця центральна туманність – найбільш вражаюча деталь області Sharpless 29. При поперечнику всього лише у кілька світлових років, вона наочно демонструє, до якого хаосу може призвести масове народження зірок у міжзоряній хмарі.

Молодим зіркам на цьому фото не більше двох мільйонів років і вони розкидають на всі боки потоки високоенергетичного випромінювання. Ця енергія розігріває пил і газ, що оточують зірку, а потужні зоряні вітри руйнують і деформують туманність зсередини. Під дією інтенсивного випромінювання подвійної зірки всередині туманності утворилася гігантська порожнина, яка розширюється, відтісняючи міжзоряну речовину в різних напрямках з утворенням червонуватої прикордонної стінки.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.